A cukormáz alapreceptje
A 25 dkg porcukorból és 4 ek vízből kevert klasszikus cukormáz megszilárdulva tetszetős, szétterülő bevonatot képez, amely egyúttal a sütemény kiszáradását is késlelteti. Kontúrozáshoz csak 3 ek vizet adjunk hozzá, hogy sűrűbb legyen. Mézeskalácsra és mézeskalács-házikó elemeinek összeragasztásához víz helyett tojásfehérjével dolgozzuk össze a porcukrot.
Meleg vagy hideg tésztára kenjük?
Attól függ, milyen hatást kívánunk elérni. Meleg felületen a cukormáz könnyebben szétterül, továbbá kissé beivódik a felső rétegbe, és édesebbé, szaftosabbá teszi a süteményt. Mélyebbre tud hatolni, ha kissé hígabbra készítjük, a sütőből kivett tésztát pedig több helyen megszurkáljuk fogvájóval. A teljesen kihűlt muffinokra vagy más süteményekre felvitt normál sűrűségű cukormáz egyenletes, roppanós bevonatot képez.
Variációk cukormázra
Vegyük figyelembe a süti jellegét, továbbá hogy milyen alakalomra készítjük vagy kit fogunk vele megkínálni. Pl. ünnepi alkalmakra kiváló a tetszőlegesen színezhető és mintázható klasszikus cukormáz, de idős személynek inkább a mézeskalács díszítéséhez szokásos – puhább – mázzal kedveskedjünk.
- Klasszikus cukormáz
Helyettesítsük az előírt vízmennyiséget ugyanannyi tejjel: ragyogóan fehérré, valamint puhábbá teszi a mázt.
- Színes cukormáz
Alkossunk egyedit! A normál fehér cukormázt por alakú és folyékony ételfestékkel, tubusos pasztával vagy szörppel tudjuk színezni. Kis mennyiségen kísérletezzük ki a kívánt erősségű árnyalatot, és ne feledjük, hogy a folyékony színezőanyag hígabbá teszi a mázt!
- Cukormentesen is készíthető
Természetes cukorhelyettesítőt (xilitet, eritritet, steviát) keverjünk össze a normál cukormázhoz szükséges mennyiségű vízzel. (Nem lesz olyan selymes, mint a valódi cukros máz.) Próbáljuk ki egy kis felületen, hogy szépen elterül-e. Ellenkező esetben adjunk hozzá még egy kis vizet.
- Citromosan még jobb
25 dkg átszitált porcukorhoz 1 ek citromlét és 2 ek vizet számítsunk, hogy ne legyen túl savanyú.
- Cukormáz mézeskalácsra
Robotgéppel vagy kézi habverővel alaposan dolgozzunk össze 25 dkg porcukrot 1 db tojásfehérjével. A folyós cukormasszát írókázáshoz vagy mézeskalács-házikók építéséhez használhatjuk.
- Mandulával keverve
1 db tojásfehérjét dolgozzunk össze 15 dkg porcukorral, majd keverjünk bele 5 dkg őrölt mandulát. Mandulás, mogyorós, diós süteményekre egyaránt kiváló szétterülő bevonat.
- Alkoholos változat
Szép sárga színt és alkoholos ízt eredményez, ha 25 dkg porcukorhoz 5 cl tojáslikőrt adunk. A részeges-fűszeres változathoz 3 tk rumot vagy forralt bort és 2 ek vizet keverjünk össze 25 dkg porcukorral, 1 csipet őrölt fahéjjal és 1 csipet őrölt szegfűszeggel vagy koriandermaggal. Kenjük diós süteményekre, adventi apróságokra vagy mézeskalácsra. Mindkettőt felnőtteknek készítsük!
Mentőötletek vészhelyzetre
Általános érvényű jó tanács: először csak az elrontott máz felét próbáljuk megmenteni, hogy balsiker esetén ne menjen pocsékba a teljes mennyiség. Lassan adagoljuk hozzá a plusz hozzávalókat és jegyezzük meg, miből mennyit kellett használnunk a kívánt állag vagy íz eléréséig.
- Ha túl híg a máz, csak egy dolog segíthet, még több porcukor. Ha kevés van belőle, öntsük az egészet egy tiszta tálba, és apránként keverjünk hozzá annyi híg mázt, amennyitől a massza kellően folyós lesz.
- Ha túl sűrű máz, adjunk hozzá még több folyadékot. Alaposan keverjük át minden teáskanálnyi mennyiség hozzáadása után, máskülönben egykettőre túlhígítjuk.
- Ha túl savanyú a máz, nem biztos, hogy szükség van korrekcióra, hiszen egy citromos máz savassága üdítően friss ízzel gazdagít bizonyos süteményeket. A túlságosan savanyú máz feléhez adagoljunk porcukrot és vizet. Ha túlságosan édesnek érzezzük, keverjünk bele egy keveset a maradék savanyú masszából.
- Ha nem fedi be a sütit, száradás után vigyünk fel a mázból még egy réteget a bevonandó felületre.