2024. October 26. Dömötör napja

Húszéves fennállását ünnepelte a Csillagvirág Népművészeti Egyesület (fotóalbummal )

0

Jubileumi közgyűlést tartott a Csillagvirág Népművészeti Egyesület, melynek keretében – palóc népművészeti értékeinket láttató – jubileumi kiállítás megnyitójára is várta a meghívottakat. Az október 12-i programon a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet elnöke, Báder Miklósné az elmúlt két évtizedről emlékezett meg. A tárlatot Pataki Miklósné egyesületi elnök mutatta be a jelenlévőknek. A hagyományőrző kulturális eseményt megtisztelte jelenlétével Kolozsvári István, a Népművészeti Szövetség és a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke, Búzás Eszter, a Nemzeti Művelődési Intézet Heves vármegyei igazgatója, Mucsonyi Zsolt a Heves Megyei Népművészeti Egyesület alelnöke, valamint Sveiczer Sándor, Heves polgármestere.

Pataki Miklósné Népművészet Mestere vezetésével 20 éve alakult meg a Csillagvirág Népművészeti Egyesület, akiknek tagjai az alapító Mestereik által kijelölt célokért dolgoztak.

Sveiczer Sándor polgármester kiemelte: “Végtelen tisztelettel adózunk Báder Miklósné Veronka, Pataki Miklósné, valamint az alkotóközösségben tevékenykedő Mesterek és segítők, háttérben dolgozók kitartó munkája előtt, akik megőrizték, fejlesztették és megosztották páratlan, nemzeti identitásunk alapjainak lényeges részét jelentő tudásukat, hagyományos kézműves ismereteiket, s töretlenül, minden akadályt leküzdve népszerűsítik a világban helyi értékeinket, ezzel is öregbítik s messzire viszik városunk jó hírét! Köszönet és hála!”

A Radics Kiállítóhely és Alkotóház adott otthont a népművészeti hagyományok megőrzését célul kitűző egyesület jubileumi ünnepségének. Az ebből az alkalomból elkészült tárlatot Kolozsvári István, a NESZ elnöke nyitotta meg, majd Pataki Miklósné alapító idézte fel annak a 20 évnek a történetét, mely a hagyományos népi, nemzeti kultúránk fejlődését segítő közösség mögött áll.

“Mindazokhoz az egyesületekhez kapcsolódunk, akik már évtizedek óta ezen az úton járnak, anyanyelvükön szólnak egymáshoz és a társadalomhoz. Egyéni és közösségi alkotásokkal járulnak hozzá a hagyományos népi kultúra megőrzéséhez, megújításához” – hangzott el a nyitó beszédben.

A Csillagvirág kórus tarnazsadányi gyűjtéssel és feldolgozással színesítette a jubileumi kiállítást, majd a támogatók köszöntése következett. Heves város polgármesterének az egyesület képviseletében kívánt Pataki Miklósné a következő időszakra is jó munkát és hogy a jövőben is hasonló módon támogassa a civil közösségeket, hiszen rájuk mindenhol szükség van. A Csillagvirág Népművészeti Egyesület partnere a Nemzeti Művelődési Intézet Heves vármegyei szervezete, akikkel remélhetőleg még hosszú ideig együtt fognak dolgozni. A Hevesi Kulturális Központ képviseletében Balogh Margó igazgatónak köszönték meg a gyümölcsöző együttműködést.

Kiemelték azokat az alkotókat, akik az elmúlt 20 évben gazdagították az egyesület tevékenységét, alkotómunkáját, és hogy a jubileumi kiállítás “felépülhetett”. Külön köszönet illette Pataki Miklósnét, a Népművészet Mesterét, a kiállítás kurátorát, hiszen ő álmodta meg, hogy hogyan mutatkozzanak meg az alkotóközösségek, hogyan tudják bemutatni azokat az alkotókat is, akik évtizedeken keresztül dolgoztak a palóc értékek fennmaradásáért és fejlődéséért.

Jó szívvel emlékeztek Bárdos Sándornéra, a Népművészet Mesterére, a recski a hímzőre. Farkas Bertalanné Kató nénire, Hegedűs Jánosné Évikére, Nagy Béláné Annuskára, Fülöp Pálné Veca mamára, a Népművészet Mestereire, akikkel – tárgyaikon keresztül – újra “találkozhattak” a jelenlévők. Megemlítésre került még Tóth Jánosné, Horváth Istvánné a palóc szövők nagyasszonya, Fejes Jánosné szövő bodonyi és Szabó Erzsébet recski hímző is.

A Csillagvirág Népművészeti Egyesület 2004-ben, – a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet keretében, a szövetkezeten kívüli iparművészeket és népművészeket befogadó alkotóközösségekre épülve – jött létre. Tevékenysége elsősorban a hevesi palócság területére korlátozódott, de tagjai között a szomszédos jászszentandrási, budapesti és nádudvari alkotók is találhatók. A 75 fős tagság többsége időskorú, azonban jelentős a közösség programjának megvalósítását segítő fiatalok és szakköri tagok köre. A szervezetet Pataki Miklósné Népművészet Mestere 7 fős elnökséggel irányítja. A Hagyományok Háza Hálózati programot Báder Miklósné egyesületi tag koordinálja.

Az egyesület tagjai vászon- és gyöngyszövés, szálhúzásos és szálán-varrott hímzés, faragás, népi kisbútor készítés, szálasanyag (csuhéfonás, gyékényszövés), népművészeti babakészítés, szűrrátétes viselet és ajándéktárgy készítés és fazekasság szakterületen tevékenykednek. Több szakmai és térségi kis csoportja van. Ezek a mátrai (Mátraderecske, Recsk, Bodony területéről), a hevesi, a tarnamenti (Tarnaörs, Erk, Tarnaméra, Boconád), a jászszentandrási és a Mesterek alkotócsoportja (Budapest, Nádudvar).

A Hagyományok Háza Hálózatán belüli munkájukat a szakmai és kistérségi csoportok közreműködésével valósítják meg. Saját működési területükön túl hálózati tevékenységük kiterjed Heves, Mátra, Tarnamente kistérségeire, valamint Mátrafüredre, Gyöngyössolymosra, Nagyvisnyóra és Parádra. A hálózati tevékenységek keretében mesterségbemutatókat szerveznek, képzési programokat (pl.: szakkörök, workshop foglalkozások) szerveznek és mentorálnak, kiállításokat rendeznek, látóutakat, egyéni és csoportos látogatóknak programajánlatok dolgoznak ki és bonyolítanak le. Ezen kívül gyermek- és felnőtt táborokat szerveznek, érzékenyítő foglalkozásokat (alkotóházaikban, rendezvényeken, intézményekben) tartanak és nyitott műhely programokat állítanak össze a hevesi Radics Udvarban, a mátraderecskei népművészeti házba, illetve a Recski Tájházban és alkotóházban.

Jellemzően vászonszövő- és gyöngyszövő (Heves, Mátraderecske), hímző (Jászszentandrás, Heves), faragó (Recsk, Jászszentandrás) és szálasanyag, gyékényszövő (Heves) szakköröket tartanak. Ezen kívül a hosszabbtávú együttlétet is támogatják, mert a szakmai munkában hatékonyabb, így három napos workshop foglalkozásokat is szerveznek: gyöngyfűző, szövő, hímző, faragó, szálasanyag workshopok. Gyerekeknek két tábort is kínálnak, az egyik a Gyermek Marci és Marcella Vándortábor, a másik a Nagyvisnyói gyermek faragó tábor.

Állandó programjaik között szerepelnek kiállítások és szakmai tárlatvezetések is a Radics Udvarban, a Mátrafüredi Palóc Gyűjteményanyag és időszaki kiállításra, a Recski Tájház – Palóc Galériába, a Mátraderecskei gyűjteményanyag bemutatójára. Programjuk fontos része, hogy jelenleg is működő alkotóházakat üzemeltetnek. Az egyik a Csillagvirág Alkotóház Hevesen, a másik a Népművészeti Ház Mátraderecskén, illetve a Palóc alkotóház Recsken. Vannak olyan kiemelt rendezvényeik, amelyekre nagyon büszkék, hiszen nagy jelentőséggel bírnak. Ilyen az Országos Szőttespályázat, melyet a Hagyományok Házával és Heves Város Önkormányzatával együtt szerveznek. A Nemzetközi Szőtteskonferenciát szintén a Hagyományok Házával és a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvánnyal hozzák létre évről évre. Hevesen tartanak Hagyományőrző Civil Napot, a Radics Udvarban programjaikkal részt vesznek a Múzeumok Éjszakája programsorozatban, Recsken és Mátraderecskén tartják a Mátrai párnanapokat és alkotóműhelyeikbe szeretettel várják az érdeklődőket a Nyitott Műhely programra, ahol kipróbálhatják a kézművesség szakágait.

Fotó: Hevesi Hírportál/Jakab Tibor

Hozzászólások lezárva.