2024. October 13. Kálmán, Ede napja

Zenei Világnap – Hetedik alkalommal ítélték oda a Wágner Betty-díjat

0

Sokéves tradíció már  a hevesi Zeneiskola Tagintézmény életében, hogy a Zene Világnapjához kapcsolódóan, minden októberben hangversenyt rendez a Művelődési Központ színháztermében. Az idén október 4-ére meghirdetett gálaesten tanítványok és pedagógusok tisztelegtek azon egykori kollégák előtt, akik munkásságukkal, emberi és szakmai értékeikkel meghatározóak voltak az intézmény történetében. A rendezvényhez már hetedik éve egy különleges esemény is kapcsolódik, egykori növendék vehette át az önkormányzat által alapított Wágner Betty-díjat. 2024-ben Nagyné Rózsa Zsuzsanna mesterpedagógus zongorista, a Füzesabonyi Zeneiskola volt címzetes igazgatója – dr Kádár Imréné egykori tanítványa – részesülhetett az elismerésben. A díjat Balla Ildikó, valamint Sveiczer Sándor polgármester adta át.

A programról bővebben Nagyné Gulyás Katalin intézményvezető tájékoztatta szerkesztőségünket:

A hangverseny első fellépői a legkisebbek voltak, akik Betty nénire az általa szerzett Tornázz c. dal eléneklésével emlékeztek. Ezután Miladin, Bach és Weiner által komponált darabok csendültek fel, illetve népdal improvizációk is elhangzottak.

A délután folyamán színpadra lépett az idei díjazott is, aki  zongorajátékával örvendeztette meg a szép számban megjelent közönséget.

Nagyné Rózsa Zsuzsanna 1972-ben kezdete meg zenei tanulmányait a Hevesi Állami Zeneiskolában, dr. Kádár Imréné tanítványaként.
Zongoratanári diplomáját Miskolcon, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerezte meg. 1982-től a füzesabonyi zeneiskolában tanít, ahol tanszakvezetői, majd igazgató helyettesi feladatokkal bízták meg. 2000 szeptemberétől a zeneiskola igazgatója lett, majd 2017-től mestertanárként folytatta a munkát. 2022-től nyugdíj mellett dolgozik a füzesabonyi zeneiskolában és az Egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, AMI és Technikumban.
Mint vezető, igen sokat tett a füzesabonyi zeneiskola fejlődéséért. Vezetése alatt művészeti iskolává bővült az intézmény. Tánc- és képzőművészeti tagozatot, színház- és bábművészeti tagozatot, és gitár tanszakot indított, telephelyeket létesített. Létrehozta a Füzesabony Zeneoktatásáért Alapítványt.

A Debreceni Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást, így az egyetem gyakorló iskolájává váltak. Pályázati támogatással felújíttatta a hangszerparkot, bővítette az eszközállományt, hangversenytermet alakított ki. Nyári napközis jellegű művészeti tábort szervezett, ahol alkalmanként 50-60 növendék töltött el egy hetet a nyári szünidőben. Neves művészeket hívott meg egy-egy koncertre, különösen a zenei világnap alkalmából.

Vezetése alatt az iskola megkapta a Kiválóra Minősített Alapfokú Művészetoktatási Intézmény címet. Az intézmény a Füzesabony Önkormányzat által adományozott Kultúráért díjat is kiérdemelte.
Életrajza megjelent a WHO IS WHO Magyarországi vezető személyiségeinek életrajzi enciklopédiájában. Címzetes igazgatói címet kapott 2017-ben.
Kiváló szakmaiságát igazolja zongorista növendékei számtalan kiemelkedő eredménye, melyet különböző szintű zenei versenyeken értek el. Több növendéke zenei pályán folytatta tanulmányait és jelenleg az ország különböző pontjain tanítják zongorázni a gyermekeket. A zeneiskolai feladatai közül a zongorakísérői tevékenysége is kiemelkedő, hiszen a különböző regionális, megyei és országos versenyeken kísért sok tehetséges fiatal muzsikust.
Fontos számára ismereteinek folyamatos bővítése, ezért több képzésen, továbbképzésen vett részt. Több szakvizsgával rendelkező elkötelezett innovatív személyiség.

A zeneoktatáshoz kapcsolódóan tartott előadásokat, és publikációi is megjelentek pl. a Parlando c. zenepedagógiai folyóiratban.
Az elmúlt hét évben több ízben vett részt Dr. habil Stachó László zenetudós, zenepszichológus gyakorlásmódszertan és zenei képzeletfejlesztés mesterkurzusain. A füzesabonyi zeneiskolában is szervezett mesterkurzusokat e témában. 2018-ban fejlesztő tanárként működött közre egy zenepszichológiai kutatásban. A foglalkozásmodulokról készült video anyagait Dr. habil Stachó László felhasználja előadásain, a világ több egyetemén, akadémiáján.
A zenei képzeletfejlesztés kapcsán indított egy projektet Egerben, 2024-ben. HANGULAT címmel képzőművészeti kiállítást szervezett az Agria Park Galéria Közösségi térben. Az EKKE Gyakorló AMI képzőművészeti ágon tanuló növendékei zeneművek hallgatása közben készített alkotásait tekinthette meg a közönség. A képek alatt feltüntetett QR kód segítségével előadásában lehetett meghallgatni az alkotásokat inspiráló zeneműveket.

Nagyné Rózsa Zsuzsanna kiemelkedő zenetanári-művészeti tevékenységéért 2014-ben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szakmai elismerését, 2015-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Miniszteri elismerő oklevelét, 2018-ban A kultúráért díjat, 2022-ben pedig Pedagógus Szolgálati Emlékérmet vehetett át.

Fotó: Hevesi Hírportál/Jakab Tibor

 

Hozzászólások lezárva.