2024. October 13. Kálmán, Ede napja

BikeSafe – Tudjuk biztonságban kerékpárunkat!

0

Városunkban sok kerékpárt lopnak el, egy hevesi férfi négy biciklit is eltulajdonított mindössze két nap alatt – tájékoztatott az ügyészség.

A Hevesi járásban a használatban lévő kerékpárok magas száma ugyanakkor azzal is jár, hogy a Hevesi Járási Ügyészség illetékességi területén viszonylag gyakori a biciklilopás. Dr. Konkoly Thege László sajtószóvivő ügyész két ilyen – a városunkban megtörtént – esetet is említett közleményében.

Vádat emeltek egy 24 éves férfi ellen, aki idén nyáron Hevesen az utcáról vitt el egy kétkerekűt. A férfi június 25-én este egy erővágóval járkált a város belterületén azzal a feltett szándékkal, hogy kerékpárt fog lopni. Ez meg is történt, mivel a szerszámmal egy lakótömb előtt levágta egy 170 ezer forint értékű, lezárt bicikliről a lakatot, majd a járművel tovakerekezett. A vádhatóság ebben az ügyben közérdekű munka büntetést indítványozott.

Két nap alatt négy kerékpárt lopott Hevesen egy 20 éves elkövető idén szeptemberben. A rendőrség ezért őrizetbe vette, majd a Hevesi Járási Ügyészség szerdán bíróság elé állította. A járásbíróság a gyanúsítottat 70 nap elzárásra ítélte, amit az ügyészség tudomásul vett, míg a terhelt és védője fellebbezést jelentett be. A jogerős döntést így majd az Egri Törvényszék hozza meg az egyelőre szabadlábon védekező biciklitolvaj ügyében – fogalmazott a sajtószóvivő.

Segít a BikeSafe

Kerékpárlopás esetén segítséget jelent, ha regisztráljuk biciklinket a BikeSafe programban. A rendőrség rendszeresen rendez olyan eseményeket, amelyek alkalmával ezt könnyen megtehetjük. A program lényege, hogy a kerékpárok adatai egy biztonságos, a rendőrség számára is hozzáférhető nyilvántartásba kerülnek.

Ezáltal a biciklik egy esetleges bűncselekmény esetén visszakereshetőek, könnyebb a felderítésük, valamint a tulajdonoshoz történő visszajuttatásuk is. Egy rendőr rögzíti a kerékpár adatait – szín, típus, gyártó, gyártási szám, jellegzetességek – majd fényképfelvételeket is készít róla.

Hozzászólások lezárva.