2024. October 13. Kálmán, Ede napja

Készítsük fel az autónkat az őszi kirándulásokra

0

A nyári kánikula után számtalan színes programot szervezhetünk a családnak az őszi időszakban. Ilyen lehet például egy belföldi autós kirándulás is, melyre remek alkalmat jelent az őszi szünet vagy akár egy hosszú hétvége. Az alábbiakban programjavaslatokkal segítjük az őszi kirándulás megtervezését és hasznos tippeket adunk a biztonságos közlekedéshez!

A vénasszonyok nyara tökéletes alkalmat jelenthet a belföldi kirándulásokhoz. Ahogy beköszöntenek a hűvösebb napok, érdemes felfedezni Magyarország legszebb tájait, legyen szó hegyvidéki túrákról, festői falvakról vagy termálvizes pihenésről. A biztonságos közlekedéshez készítsük fel a járművünket!

Fontos, hogy mielőtt útnak indulnánk, győződjünk meg arról, hogy autónk is készen áll-e. Az alábbi szakértői tanácsok ebben nyújtanak segítséget!

Győződjünk meg az autó megfelelő műszaki állapotáról!
Kevés annál kellemetlenebb helyzet fordulhat elő, minthogy, egy váratlan műszaki hiba keresztbe húzza a számításainkat a kiránduláson. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy legalább évente, de lehetőség szerint még gyakrabban vigyük el az autónkat műszaki állapotfelmérésre. Ilyenkor az autószerelő szakember alapos vizsgálatot végez és szükség esetén elvégezi a javítási feladatokat. További előny, hogy a rendszeres ellenőrzéssel megelőzhetjük a komplex és nehezen javítható hibákat.

Ellenőrizzük, hogy az évszaknak megfelelő abroncsok vannak az autón!
A késő őszi hónapok beköszöntével a középhőmérséklet tartósan 7°C alá csökken, ez pedig egyet jelent: eljött a téli gumi ideje! Mielőtt őszi kirándulásra indulnánk, győződjünk meg arról, hogy az időjárási viszonyoknak megfelelő abroncs található az autón. Ez segít a közlekedésbiztonság fokozásában, az üzemanyag-hatékonyság javításában, növeli a tapadást és csökkenti a féktávot.

Szükség esetén szerezzünk be új gumikat!
Végül pedig érdemes ellenőrizni az abroncsok állapotát, amelyeknek egyik legfontosabb mutatója a gumi profilmélység. Bár hazánkban a törvényi előírások mindössze 1,6 millimétert írnak elő személygépjárművek számára, ennél nagyobb biztonságot jelent a legalább 4 milliméteres gumi profilmélység. Különösen igaz ez a csúszós és nyirkos, őszi időszakban.

Amennyiben eljött az abroncscsere ideje, fontos, hogy megbízható és a független teszteken is jól teljesítő gumit válasszunk!

 

Hozzászólások lezárva.