2024. October 13. Kálmán, Ede napja

Tippek, hogy tovább friss maradjon a burgonya

0

A burgonyát, köznapibb nevén a krumplit keményítőben gazdag gumójáért termesztik világszerte. Peru és Chile hegyvidékén őshonos, az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században Pizarro révén került. Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető.

Mindennapos, alapvető élelmiszernövény, energiatartalma harmada a kenyérének. Egy kifejlett gumó többnyire mintegy: 18% keményítőt, 1–2% fehérjét, 110–180 mg/kg B-vitamint, 700–1000 mg/kg C-vitamint, valamint kevés A- és K-vitamint tartalmaz. A tárolt burgonya C-vitamin-tartalma mintegy 600 mg/kg-ra csökken.

Könnyen emészthető; hűvösben tárolva, más zöldségekkel ellentétben jól eltartható. Egészséges, olcsó és rengeteg ételt készíthetünk belőle. Az egyik olyan konyhai alapanyag, amiből mindig jó, ha van otthon, hiszen nagyon sokféleképpen használhatjuk: leves, főzelék, olajban, vagy zsírban sütve, húsételekhez köretként, kenyér és egyéb kelt-, sült- és főtt tészták készítéséhez. Az érett gumó fogyasztható nyersen is, de az éretlen és az öreg, kicsírázott gumók már nagy mennyiségben tartalmaznak mérgező szolanint, ezért a csírákat fogyasztás előtt el kell távolítani. Hámozás után gumója bármilyen formában (főzve, sütve) elkészíthető.

Érdemes többet venni belőle, ám ha nem vigyázunk, könnyen kicsírázhat. Az alábbi tippeket megfogadva azonban tovább marad friss a krumpli.

1. Rendszeresen nézzük át! Ha több krumplit tárolunk egy helyen, érdemes néha átnézni, hogy van-e köztük romlott vagy akár már kicsírázott darab is, ezeket pedig azonnal kidobni, így nem terjed át a többire

2. A legjobban úgy őrizhetjük meg a krumplik frissességét, ha olyan helyen tároljuk őket, ahol szellősen elférnek egymás mellett, és nincs a közelükben olyan más zöldség vagy gyümölcs, amelyekben etilén van. Ha közel vannak például néhány almához vagy paradicsomhoz, gyorsabban megérnek, és kicsírázhatnak.

3. Száraz, hűvös helyen érdemes tárolni a krumplit, ahol jól tudnak szellőzni, a fény, a pára és a hő hatására ugyanis szintén kicsírázhatnak.

4. Műanyag zacskó (itt is) kizárva! Kosárban, hálóban, papírzacskóban vagy rekeszben érdemes tárolni, ahol nem éri őket annyi nedvesség, hogy a penészgombák megtelepedjenek rajtuk.

5. Régebben azért nem ajánlották a krumpli hűtőben való tárolását, mert azt gondolták, a hideg megnöveli az akrilamid képző cukrokat, és ez rákkeltő lehet. Ezt szerencsére azonban már megcáfolták, így simán betehetjük oda is a krumplit, 3-4 hónapig jó helye lesz.

Hozzászólások lezárva.