2024. October 13. Kálmán, Ede napja

Péntek 13-án csak rossz dolgok történhetnek?

0

A nap, amely évszázadok óta megosztja az embereket: sokan balszerencsét hozónak tartják, míg mások szerencsésnek vélik. De honnan ered ez a hiedelem, és milyen hatással van a mindennapi életre?

A hiedelem története

Péntek 13-a a nyugati kultúrákban különösen balszerencsésnek számít. A gyökerei a középkorba nyúlnak vissza, amikor a péntek a keresztre feszítés napja volt, a 13-as számot is szerencsétlennek tartották, mivel a Biblia szerint Jézus utolsó vacsoráján 13-an ültek az asztalnál. Ezen okok miatt a nap a balszerencse szimbólumává vált.

A média hatása napjainkban

Péntek tizenharmadikának a modern kultúrában is jelentős szerepe van. A filmek, könyvek és egyéb médiák gyakran használják ezt a napot a feszültség és a félelem fokozására.

Valóban érdemes rettegni?

A péntek 13-ai napok sok ember életében különleges jelentőséggel bírnak. Számos vállalat és szolgáltatás, például a szállodák, légitársaságok figyelembe veszik ezt a napot, sokan elkerülik a fontos döntések meghozatalát vagy a nagyobb pénzügyi tranzakciókat ezen a napon. A XX. század első felében annyira elterjedt volt a 13-as szám körüli félelem, hogy a New York-i felhőkarcolók 80%-ánál egyszerűen nem létezett 13. emelet. A szállodákban nem volt 13-as szoba, a kórházakban nem találkozhattunk 13-as kórteremmel, a színházak nézőterén nem volt 13. sor, az utcákon sem volt 13-as házszám. Sőt, egyes légikikötőkben a mai napig hiába keressük a 13-as beszállókaput.

A JOY.hu ellenben arra hívta fel a figyelmet, hogy a numerológiában a 13 a növekedés és az átalakulás száma, az asztrológiában és a mágiában pedig a péntek olyan nap, amikor a „nagy Istennők” előtt tisztelgünk, mint például Vénusz. Ezért is van az, hogy a péntek 13-at a múltban tökéletes alkalomnak látták a nőiség, a nők erejének, a szerelemnek a megünneplésére.

Forrás: joy.hu, astronet.hu

Hozzászólások lezárva.