2024. October 14. Helén napja

Gyász – Fülöp Pálnétól búcsúzik a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet

0
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Fülöp Pálné Nász Veronika, a Népművészet Mestere, – a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet és a Csillagvirág Népművészeti Egyesület alapító tagja – 88 éves korában elhunyt. A gyászhírt Báder Miklósné, a szövetkezet elnöke tette közzé facebook oldalán.

A Kodály és Király Zsiga díjas alkotó által tervezett “hevesi szőttesek”, a megformált díszítősorok, a szövött gránátalmák és palóc csíkritmusok, az egyéni és közösségi alkotások örök emlékként velünk maradnak.
Mesterünktől 2024. szeptember 11-én 15 órakor búcsúzunk a Felsővárosi temetőben – olvasható a bejegyzésben.
Fülöp Pálné Nász Veronika 1936-ban Tarnaszentmiklóson, földműves családban született. A szövés mesterségével anyai nagyanyja ismertette meg. Amikor a család Hevesre költözött, egyre közelebb került a Hevesi Háziipari Szövetkezethez, majd a szövetkezet tagja lett. A szövést, a mintaszerkesztést, a díszítési technikákat a szövetkezetben sajátította el. Tanítómesterei Tompa Béláné és Tóth Mária voltak.
Az 1978-ban elvégzett Népművészeti Akadémián gyakorlati tudását elméleti ismeretekkel gyarapította. A valódi szakmai kihívás életében akkor kezdődött, amikor önálló tervezői munkát kapott. Forrásanyagát az átányi törölköző minták, illetve a palóc párnavégek és derékaljak csíkritmusai adták. Kedvenc motívuma a kerekrózsa, a szegfű és a rozmaring volt. Az átírt csíkritmusok legsikeresebb alkalmazója. Szívesen használta a „csík a csíkban” elnevezést, konyhai garnitúráinak és szádáinak legszebb díszítményeiként. Nagy hozzáértéssel alkalmazta az azsúrdíszítést, a megszakított azsúrokat. Jellemző lakásdíszítő textiljeinek „veretes” alapja, melyet ripsszel és különböző befűzésekkel ért el.
Munkáival hazai és külföldi kiállításokon is nagy sikereket ért el. Szakmai barátság fűzte alkotótársaihoz, elsősorban Hegedűs Jánosné, Kiss Lajosné és Pataki Miklósné szövő-hímző népművészekhez. Szívesen tanította a gyermekeket a szövés alapismereteire, akik gyorsan képesek elsajátítani a kézi szövés egyszerű alapfogásait.
A népi iparművész címet 1955-ben kapta meg.
1986-ban, elsősorban csíkritmusos szövéseinek elismeréseként a Népművészet Mestere lett.
2009. augusztus 20-án Aranykoszorú díjat vehetett a Budai Várban. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által alapított életmű díjat minden évben olyan tag kaphatja meg, aki hosszú évtizedeken keresztül kiemelkedő munkát végzett a magyar népművészetért.

Hozzászólások lezárva.