2024. October 13. Kálmán, Ede napja

Heves város díjazottjai példaként állhatnak mindenki előtt – fotóalbummal

0

Négynapos programsorozattal készült Heves városa az idén Szent István király, az államalapítás és az új kenyér ünnepére. A számos zenei rendezvény mellett hagyományosan augusztus 20-án, díszünnepség keretében történt meg a városi kitüntetések átadása.

A Szent István szobor előtti tiszteletadás és a szentmise után a Művelődési Központ színháztermében folytatódtak az ünnepi városnap programjai, melyen Sveiczer Sándor polgármester köszöntötte a megjelenteket és elismerte a városvezetés nevében azoknak a személyeknek a munkáját, akik példaként állhatnak közösségünk tagjai előtt.

“Minden nemzetnek van olyan ünnepe, amelynek összetartó ereje megkérdőjelezhetetlen. Nekünk, magyaroknak több ilyen ünnep is adatott, ilyen az augusztus 20-i is!
Első királyunk kaotikus állapotokat örökölt, és a magyarság sorsát évszázadokra eldöntő kérdésekkel szembesült. Ma már nincs kétség afelől, hogy jó válaszokat adott kora kihívásaira. Munkája eredményeként olyan stabil intézmények születtek, amelyek egy évezreden túl is tartósnak bizonyultak.
Uralkodása alatt a törvénytisztelő polgárok számára biztosítottak voltak a kiszámítható életfeltételek. Megszűnt a bizonytalanság az országban, és elkezdődött egy lassú, de egyenletes fejlődés. Halála után gazdag, erős, gyarapodó, szabad, független, keresztény Magyarországot hagyott utódaira.

Emlékezzünk hát Szent Istvánra, de ne csak úgy, mint távoli, homályba vesző történelmi alakra, hanem egy olyan emberre, akinek mondandója van még a mai kor embere számára is. Figyeljünk gondolataira, és ha lehet, találjuk meg a valódi emberi értékek értelmét és szívleljük is meg azokat.

…álljunk meg egy pillanatra, nézzünk a keresztre, nézzünk a nemzeti színű szalaggal átkötött megszentelt kenyérre, és emlékezzünk államalapítónkra, Szent István királyunkra. Peregjen le előttünk az ezredéves történelmünk.
Aztán nézzünk szüleink, gyerekeink és barátaink szemébe, és mondjuk azt, hogy összefogva, nagy dolgokra vagyunk képesek még itt a Kárpát-medencében, MI MAGYAROK!
Bíznunk kell abban, hogy olyan jövő vár ránk magyarokra, hevesiekre, mint amit megálmodunk, de ezért keményen meg is kell dolgoznunk!” – hangzott el a polgármester köszöntőjében.

Az idén 16 fő került fel Heves város “dicsőségfalára”.

“Pro Urbe Heves” díjat vehetett át Lányi József önkormányzati képviselő.

“Heves Város Közszolgálatáért” elismerésben részesült oktatás-nevelés területén Rácz Lászlóné, a HVBÓKI Arany János úti Tagóvodájának óvodapedagógusa, Bolyhos Izabella, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusa, Kisné Fehér Anna, a Hevesi Körzeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola főigazgató-helyettes pedagógusa és Bányai Ilona, az Eötvös József Református Oktatási Központ pedagógusa.

“Heves Város Közszolgálatáért” kitüntető díjban részesült az egészségügy területén Varga Jenőné körzeti orvosi szakasszisztens.

“Heves Város Közszolgálatáért” elismerést vehetett át szociális gondoskodás területén Csontos Jánosné szociális gondozó.

“Heves Város Közszolgálatáért” kitüntető díjban részesült közszolgálat területen Ecsegi Gábor, a Hevesi Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Iroda vezetője.

“Heves Város Közszolgálatáért” díjjal ismerték el a katasztrófavédelmi feladat ellátás területén Gulyás Imre tűzoltó főtörzsőrmester, a rendőrségi feladat ellátás területén pedig Balázs István, a Hevesi Rendőrkapitányság rendőr alezredesének munkáját.

“Heves Város Tehetséges Tanulója” emlékérmet vehetett át Vig Julianna, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda 4. osztályos diákja, Balázs Boglárka, a Hevesi Körzeti Általános Iskola és AMI 6. osztályos tanulója, valamint Drahos Attila, az Eötvös József Református Oktatási Központ 12. végzős diákja.

Településünk képviselő-testülete “Heves Város Sportjáért” emlékérmet adományozott sportvezető/testnevelő tanár kategóriában Valovics Anikó, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusa, edző kategóriában Balog Renáta, és egyéni sportoló kategóriában Penti Richárd részére.

Az ünnepségen közreműködtek Eperjesi Erika és Kriston Milán, a Miskolci Nemzeti Színház művészei, a Hevesi Mazsorett Együttes, valamint Kovács Sándor magyartanár.

Fényképezte: Jakab Tibor/Hevesi Hírportál

Hozzászólások lezárva.