2024. October 13. Kálmán, Ede napja

A Népművészet Mestere elismerésben részesült Vermes Lajosné

0

Tízen vehették át idén is a Népművészet Mestere címet, a népművészek legrangosabb elismerését. A díjazottak között néptáncos, énekes, mesemondó, viseletkészítő, hímző és két népi szövő is volt, egyikük a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet alkotója, Vermes Lajosné szövő népi iparművész.

Az alkotó Hevesen született, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezetbe szövő előkészítőként, csévéző-forgatóként került. Itt ismerkedett meg az átányi szedettes mintákkal, mátrai palóc csíkritmusokkal és a szövéstechnikákkal. Több, mint ötven éve jegyezte el magát a vászon szövéssel, ahol folyamatos képzés eredményeként a technikusi minősítéssel mintegy két évtizeden át a szőttes szakág vezetője volt. Sikeresen dolgozott a pályázatokra szerveződött hevesi alkotóközösséggel, egyéni alkotásai is országos díjakat, elismeréseket hoztak. Tervezőként elsajátította az eredeti palóc szőtteseket díszítő szálhúzásos és szálszorításos hímzéstechnikákat, amelyeket az igényesen elkészített tárgyegyüttesein és hímzett terítőin sikeresen alkalmaz. A szövőműhelyekben számos mester segítségére, tanítására számíthatott, Tompa Béláné és Tóth Mária a népművészet mestereit a legkiválóbb tanítóként tartja számon. Alapító tagja a Csillagvirág Népművészeti Egyesületnek is.

A hevesi Országos Szőttespályázaton többször kapott első, második és harmadik díjat, 2011-ben Nagydíjat, 2017-ben és 2020-ban Heves Város Nagydíját. 2010-ben „Kis Jankó Bori” díjat vehetett át, 2016. „Élő Népművészet” Országos pályázaton Gránátalma díjjal jutalmazták, de 2021-ben Arany Oklevelet és Király Zsiga díjat is kapott.

Tompa Béláné, Tóth Mária, Gulyás Istvánné, Fülöp Pálné, Hegedűs Jánosné, Nagy Béláné és Pataki Miklósné mellett Vermes Lajosné a nyolcadik hevesi alkotó, aki ebben a rangos elismerésben részesült.

Hozzászólások lezárva.