2024. October 14. Helén napja

Versenycsúcsok dőltek meg az erős nemzetközi mezőnyt felvonultató hevesi dobó-kupán (FOTÓKKAL)

0
Két olimpikon és a magyar dobó atléták legjobbjai is részt vettek az augusztus 10-én megrendezett II. Hevesi Dobó-kupa nemzetközi súlylökő és gerelyhajító versenyen.

Egészen rangos súlylökő- és gerelyhajító viadalt láthatott a szépszámú publikum. Az esemény főszervezője, ötletgazdája – miként tavaly – Kovács Gyula, a városi sportegyesület elnöke, az A-Plast Ikarus BSE edzője.

A legjobb úton haladunk afelé, hogy ebből a versenyből országoshírű hagyomány legyen – ezzel kezdte köszöntőjét Sveiczer Sándor Heves Város polgármestere a második alkalommal megrendezett dobó verseny megnyitóján. Majd elmondta, bízik abban, hogy vannak, illetve lesznek olyan atléták a verseny történetében, akiket esetleg 2028-ban már az olimpián láthatunk.
Kovács Gyula, a Hevesi Sportegyesület elnöke, a verseny szervezője köszöntötte a versenyzőket, külön megköszönve a külföldről érkezett atlétáknak, hogy elfogadták a meghívást. Természetesen megköszönte a támogatók segítségét, aki nélkül a sportprogram nem jöhetett volna létre.

A súlylökők között ott volt az a francia Franck Elemba, aki a riói olimpián 21.20-szal a negyedik helyen végzett, s aki láthatóan elég magas nívót képvisel még 34 esztendősen is. Szombaton láthatóan igyekezett megmutatni tudását, 19.71-gyel nyerte a versenyt.

Franck Elemba pedig igazi közönség kedvenc lett, aki örömmel „szelfizett” bárkivel, aki erre megkérte. Márpedig jelentkező volt bőven, úgy az atléták, mint a nézők – leginkább a kisgyerekek – között.

A magyar bajnok, nyíregyházi Tóth Balázs 18.26-tal lett ezüst-, a kecskeméti Fekete István pedig 16.93-mal bronzérmes. A párizsi paralimpiára készülő Szőllősi István is ott volt a mezőnyben, 14.38-as eredménye bíztató a játékokra nézve.

Sajnos kevésbé volt sikeres a nemzetközi verseny a hazai súlylökők számára. Kovács László ezúttal 16,81 méterrel a negyedik, míg Detrik Balázs 15,88 méterrel az ötödik helyen végzett.
A mezőny másik külföldi indulója, Milan Haborák 14,72 méterrel lett hatodik.  Részt a versenyen Szőllősi István (MTK), aki a hamarosan kezdődő párizsi paraolimpián fogja a magyar színeket képviselni.
A nyolcadik helyen fejezte be a versenyt Iwuafor Edward, (BEAC), aki 13,96 métert lökött. A kilencedik pozícióban végzett a harmadik hevesi induló, a még junior korosztályú Kovács Kristóf, akinek a legjobb dobása 13,27 méter volt.

Korábbi ötkarikás sportoló a gerelyhajítóknál is rajthoz áll. Rivasz-Tóth Norbert (Szolnok) a tokiói olimpián 77,76 méteres teljesítményt ért el. Gerelyhajításban Norbertre volt úgymond kihegyezve a verseny, ám sajnos az első, sikertelen kísérlet után a szolnokiak kiválósága jelezte, érzi a közelítőjét, így nagy bánatára, a biztonságot szem előtt tartva nem folytatta a versenyt. Ott volt ellenben a Veresegyházi VSE 2005-ös reménysége, Horváth Máté, aki roppant kiegyensúlyozott teljesítménnyel, 73.91-es szezonbéli legjobbjával győzött, megelőzve a szlovén Anze Durjavát (71.71) és az MTK sportolóját, Földesi Gergőt (67.88).

Kovács Noel hazai versenyzőnk még mindig nem heverte ki a könyöksérülését, emiatt ezúttal 67,04 méterig jutott és ezzel lett negyedik.
Az ötödik helyen Bényi Dániel (MTK) végzett 63,02 méterrel, hatodik lett Jancsik Martin (MTK) 60,49 méteres eredménnyel, míg a hetedik helyen a mezőny korelnöke, Magyari Zoltán (MTK) fejezte be a versenyt, 56,87 méteres dobással. A nyolcadik pozícióban pedig az A-Plast Ikarus-BSE versenyzője, Gani Soufiane végzett, 49,86 méterrel.

A hevei sporttelepen megújult pálya várta a versenyzőket, a legjobbak nyakába különleges és egyedi Herendi porcelán érmek kerültek.

A Heves Megyei Hírlap korábbi sportrovatvezetőjének emlékére alapított Fesztbaum Béla-díjat, a legjobb hevesi eredményt elérő sportlónak járó kitüntetést idén Kovács László (A-Plast Ikarus BSE) érdemelte ki, aki a súlylökésben lett negyedik 16.81-gyel.

A viadal fényét emelte, hogy felvezető gyermekversenyt is rendeztek, amelyen a hevesiek és ikarusosak mellett az Albertirsa, az Artemisz, a Dunakeszi, a Hernád, a Hevesi Gyermek Atlétikai Csoport és a Szeged fiataljai viaskodtak.

Örömteli, hogy a hazai pályán versenyző hevesi csoport szépen gyűjtögette az érmeket.
Lány súlylökés 2011-2013
1. Jarábik Boglárka Albertirsa, 8,83 méter
2. Kozma Luca Zoé Ikarus-Heves, 8,50 méter
3. Besenyei Lili Ikarus-Heves, 8,00 méter
7. Kis Beatrix Ikarus-Heves, 6,72 méter
Lány 600 méter síkfutás 2015-2016
1. Tóth Zara Ikarus-Heves, 2:11 perc
2. Petróczy Eliza Hernád, 2:47 perc
3. Balog Alexandra Heves, Szent Gellért Általános Iskola 2:51 perc
4. Vermes Ágnes Ikarus-Heves, 2:56 perc
Lány távolugrás 2013-2014
1. Viktor Zoé Ikarus-Heves, 396 cm
2. Petróczy Eliza Hernád, 370 cm
3. Balázs Hanna Ikarus-Heves, 305 cm
Lány távolugrás 2011-2012
1. Molnár Dorottya Albertirsa, 437 cm
2. Nagy Gabriella Ikarus-Heves, 433 cm
3. Nemoda Janka Ikarus-Heves, 427 cm
Fiú 60 méteres síkfutás 2013-2014
1. Nagy Csaba Ikarus-Heves, 9,18 mp
2. Sipos Marcell Ikarus-Heves, 9,50 mp
3. Farkas Péter Dunakeszi, 9,51 mp
4. Kiss Marcell Ikarus-Heves, 10,66 mp
Fiú kislabda hajítás 2013-2014
1. Kiss Marcell Ikarus-Heves, 42,43 méter
2. Sipos Marcell Ikarus-Heves, 36,78 méter
3. Farkas Péter Dunakeszi, 36,06 méter
A verseny ideje alatt is gyűjtés zajlott a súlyosan beteg Lázár Levente gyógykezelésére. Nemes felajánlás: Szőllősi István és Magyari Zoltán egyaránt felajánlotta a pénzdíját a kisfiú gyógykezelésére. Köszönjük!
Köszönet a támogatóknak, úgyszintén megköszönjük a hevesi atlétáknak, valamint a szülőknek, a lebonyolításhoz nyújtott segítséget. Köszönet a közreműködő versenybíróknak, a versenynap kitűnő kommentátorának, Adamik Zoltánnak, aki Kecskemétről érkezett Hevesre, hogy szakértő szemmel, és kellemes humorral közvetítse az eseményeket.
KIEMELT KÖSZÖNET A VERSENY FŐSZERVEZŐJÉNEK, KOVÁCS GYULA EDZŐNEK, A HEVESI SE ELNÖKÉNEK, HOGY EGY NEMZETKÖZI VISZONYLATBAN IS KIEMELKEDŐEN NÍVÓS, ERŐS MEZŐNYT FELVONULTATÓ SPORTESEMÉNNYEL ÖREGBÍTETTE VÁROSUNK JÓ HÍRÉT!
TÁMOGATÓK: Heves Város Önkormányzata, Hevesi SE, Művelődési Központ, Új Hevesi Média Kft/Hevesi Hírportál, A-PLAST IKARUS BSE Kertvárosi Atlétika, Tóth Tamás Hús és Csemege, Hevesgép, Hevestherm, CK EM Solution, Jagdfeld Hungária Kft., Balassa Cleaning, Árvai Sándor, Birnbaum István, Holló Henrik, Mihics Péter.
Fényképezte: Jakab Tibor/Hevesi Hírportál

Hozzászólások lezárva.