2024. October 14. Helén napja

Tippek a rekkenő hőség átvészeléséhez

0

Pénteken igazi strandidő lesz sok napsütéssel. Esetleg az ÉNy-i tájakra sodródhat be estefelé zivatar. Szinte országos lesz a forróság: 34-40 fok lesz! A szél alig mozdul.

Szombaton a forró napsütést északon, északkeleten zavarhatják gomolyok. Ezeken a tájakon fordulhat elő zivatar. Az ÉNy-i szél megélénkülhet. Folytatódik a hőhullám 35-40 fokos maximumokkal.

Vasárnap és hétfőn derült nyaralóidő lesz, alig lesz felhő az égen. Folytatódik az aszály. Néhány fokkal csökken a hőmérséklet: 32 és 38 fok között változik még így is. A folytatásban is marad az országos hőség – írja a köpönyeg.hu.

A hőségriadóval telt heteket a legtöbben nagyon nehezen bírják. Az idősekre, a gyerekekre, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel küzdőkre azonban érdemes különösen odafigyelni, ugyanis szervezetüket fokozottan megviseli a hőség. Az alábbiakban néhány olyan tanáccsal igyekszünk segíteni, melyek hasznosak lehetnek a tikkasztó napok átvszelésében.

1. Szellőztetés és árnyékolás

A lakás elsötétítése, valamint a kora reggeli szellőztetés lehet a legjobb választás a hőmérséklet alacsonyabban tartásának érdekében. Amint közeledik a hőség, sötétítsünk el, engedjük le a redőnyt, vagy akár a sötétítő függöny is jó döntés lehet. Átmenetileg akár alufóliát is ragaszthatunk az ablakra, ami visszaveri a fényt.

2. Páramentesítő készülék

Ha a meleg magas páratartalommal társul, az kifejezetten kínzó tud lenni. Ezt megtapasztalhatjuk nyáron, amikor egy eső után is marad a forróság, de sokkal magasabb páratartalommal társítva. A lakásban tartózkodás során számos olyan tevékenységet végzünk, amelyek kapcsán nedvesség kerül a levegőbe. Ez ellen ideális lehet egy jó minőségű páramentesítő készülék, amely akár több liter vizet is képes kiszűrni egy nap alatt a levegőből.

3. Tusolás, arcmosás, nedves törölköző

Ha időnk és elfoglaltságunk engedi, tusoljunk le naponta többször is. Hideg víz helyett részesítsük előnyben a langyosat vagy a kellemesen meleget. Néha már egy arcmosás is sokat segíthet, ugyanis ha eltávolítjuk bőrünkről az izzadságot, akkor könnyebben tud majd lélegezni, ez pedig kánikulában igazi áldás. A nyakba tett nedves törölköző szintén hasznosnak bizonyul.

 

 

4. Langyos, meleg innivalók

Sokan azt hiszik, hogy a jégkásákkal és a jeges üdítőkkel tehetnek a legjobbat maguknak a melegben. Tény azonban, hogy a langyos, vagy akár a meleg italok jobb választásnak bizonyulnak, hiszen arra késztetik a testet, hogy hűtse magát. A citromos víz és a teafélék remek választásnak bizonyulnak. Ez utóbbiak akkor is megállják a helyüket, ha magunkkal kívánjuk vinni az innivalót, hiszen a tea felmelegedés után is jóízűen fogyasztható.

5. Könnyű étkezés

A nyári forróság idején a legtöbben alig vagyunk éhesek. Ugyan a testsúlynak ez csak kedvez, de a közérzetnek már nem biztos, hogy annyira. Mivel melegben kevésbé vagyunk éhesek, ezért inkább válasszuk a könnyű ételeket. Akár egy zöldségleves is elegendő lehet, a saláták, gyümölcsök pedig igazi felfrissülésnek számítanak a melegben.

6. Óvatosan a klímával!

A klíma ma már a legtöbb otthonban és irodában megtalálható. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen hőfokra állítjuk azt. A kinti hőmérséklettől való drasztikus eltérés akár megfázáshoz is vezethet. Ne feledkezzünk meg a rendszeres tisztításról sem, amivel pedig a fertőzéseknek vehetjük elejét. A klímát egyébként sokan kifejezetten azért nem szeretik, mert rendkívüli módon szárítja a levegőt. Ennek hátulütőit gyakran a kiszáradt szem kapcsán érezhetjük meg. Érdemes könnyű testápolót is magunknál tartani, ami a kéz számára hasznos lehet ilyenkor. Ha klímás irodában dolgozunk, akkor a műkönny is jól jöhet, ruházatunk megválasztásakor pedig ne csak a kinti kánikulára készüljünk, hanem arra is, hogy bent jól jöhet egy kis kardigán a túl alacsony hőfokra állított klíma mellett.

7. Kerüljük a közvetlen fúvásirányt!

Klíma és ventilátor esetében is fontos, hogy ne közvetlenül érjen a levegőfúvás, ennek ugyanis könnyen nyak-és fülfájás lehet a vége. Inkább helyezzük úgy a ventilátort, hogy annak kellemes hűvöse messzebbről érjen bennünket. Néha érdemes szellőztetni is egyet, friss oxigént engedni a helyiségbe.

+1. Folyadék, folyadék, folyadék!

Húsz testsúly kilogrammonként egy liter folyadék javasolt, ennek pedig legjobb forrása a tiszta víz. A kávéval, energiaitalokkal és főleg az alkohollal érdemes nagyon óvatosnak lennünk, sőt, a melegben ezeket célszerű teljesen kerülni. Az élénkítő teafélék remek választásnak bizonyulnak, de kipróbálhatjuk akár a matcha teát is, amely egész nap frissen tart. A cukros üdítőket szintén javasolt elkerülni, ezek ugyanis biztosan nem oltják a szomjat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy súlytöbblettel nehezebben lehet bírni a meleget is, ezért törekedjünk a normál testsúly elérésére, s ennél fogva életminőségünk javítására.

Hozzászólások lezárva.