2024. October 14. Helén napja

Csökkent a gázolja ára Magyarországon

0

Hosszú idő után üzemanyagár-csökkentés kezdődött Magyarországon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből. Az üzemanyagár-figyelő blog szerint a benzin nagykereskedelmi ára nem változik, de a gázolajé 4 forinttal csökken literenként.

A részleges üzemanyagár-csökkentés csütörtökön életbe is lépett. Ennek köszönhetően várhatóan az alábbi átlagárakra számíthatnak a járműtulajdonosok a töltőállomásokon:

  • benzin – 616 forint literenként,
  • gázolaj – 623 forint literenként.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a jellemző kiskereskedelmi ár a töltőállomásokon eltérhet. A benzin (nem autópályás kúton) literenkénti ára most 615, a dízelé pedig 625 forint alatt alakul.

A mostani üzemanyagár-csökkentésnek volt előjele, ugyanis hétfőn már megállt a drágulás. Akkor stagnálást jelentettek a magyar üzemanyag-nagykereskedők, ami azt is jelentette, hogy megszakadt az a sorozat, ami hétről hétre üzemanyagár-emelést hozott.

Június 14. és július 4. között a benzin nagykereskedelmi ára 26, a dízelé 39 forinttal nőtt. Előtte két hónapon keresztül éppen ellentétes folyamat zajlott: április közepétől – részben  kormányzati intézkedésnek köszönhetően – masszív árcsökkentés indult meg a hazai kutakon. Április 17-én a 95-ös benzin átlagára 650 forint literenként, a gázolajé pedig 647 forint volt.

Januártól mostanáig nagykereskedelmi szinten a literenkénti benzinár 86, a dízelár pedig 65 forinttal nőtt, ebből 41 forint a kötelező januári jövedékiadó-emelésre vezethető vissza. Ezt leszámítva a benzinár 45 forinttal emelkedett, a dízelnél pedig 24 forint plusz figyelhető meg. A 70-80 forint körüli literenkénti drágulás után egy átlagos, 50 literes tankolás 3500–4000 forinttal kerül többe most, mint tavaly decemberben.

Azt, hogy június közepe óta végre megint csökken a dízel ára, több tényező is magyarázhatja. Egyfelől a kormány a múlt héten világossá tette, hogy miután a magyarországi átlagárak meghaladják mind a régiós, mind a szomszédos országok szintjét, ezért árcsökkentést vár el a kereskedőktől. Ellenkező esetben be fog avatkozni a piacon. Úgy tűnik, ismét hatott a kabinet figyelmeztetése.

Ezzel párhuzamosan a nemzetközi folyamatok is ebbe az irányba mutatnak. A Brent olaj hordónkénti ára június 5-től 88 dolláros szintről eset mostanra 85 dollár alá. A forint is tartja magát a dollárral szemben, és némi erősödést is mutat. Jelenleg 363,5 körül van a váltás, az eddigi júniusi csúcs 4 forinttal volt ennél magasabban.

Forrás: vg.hu

Hozzászólások lezárva.