2024. July 4. Ulrik napja

Negyven helyi “kincset” tartalmaz a Hevesi Értéktár

0

Heves Város Képviselő-testülete a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról szóló törvény, valamint Kormányrendelet alapján 2015. október 29-i ülésén döntött a Hevesi Értéktár Bizottság megalakításáról, melynek működéséről a bizottság elnöke, Gyimesiné Gömöri Ilona számolt be a képviselő-testület legutóbbi ülésén.

“A Bizottság 2016. február 19-én tartotta első, alakuló ülését. A Bizottság kilenc tagja: Abriháné Karniczky Csilla, Czók Zsolt, Gyimesiné Gömöri Ilona, Halassy Csilla, Dr. Harkácsi Péter, Jakab Tibor, Szabari Zoltán, Szedlák György, Török János.

Az Értéktár életre hívásának célja feltárni és bemutatni Heves tárgyi, szellemi, gazdasági, turisztikai, kulturális örökségének értékeit. Láthatóvá tenni és átadni mindazt, ami gazdagabbá teheti a helyi létet. Az értékeket bekapcsolni a megye, az ország közösségi tudatába, gyarapítva a már meglévő lokális értékek körét.

A Hevesi Értéktár Bizottság tevékenysége

Az Értéktárban a törvényben megjelölt nyolc kategóriába sorolva (épített örökség, kulturális örökség, természeti környezet, agrár- és élelmiszergazdaság, ipari és műszaki megoldások, egészség és életmód,  sport, turizmus) gyűjtjük a települési értékeket. Jelenleg negyven helyi nemzeti érték szerepel Értéktárunkban. Ebből 22 nemzeti érték az épített örökség, 18 nemzeti érték pedig a kulturális örökség kategóriába tartozik.

Az épített örökség kategóriájában szerepelnek Heves jelentős régi épületei, több nemesi kúria és polgári villa, valamint a város szinte összes köztéri műalkotása.

A kulturális örökség kategóriájában tartjuk nyilván városunk jeles alkotóinak és alkotó közösségeinek munkásságát (Kő Pál, Pataki Miklósné, Fülöp Pálné, Jakab Tibor, Lassú Imre, Hevesi József). Ide soroltuk azokat a szellemi értékeket, melyek a város és lakosai  értékszemléletét, identitását, múltbéli örökségünk megbecsülését tükrözik (pl. a Trianoni országzászló emléke, az Úrnapi körmenet hagyománya). A Heves Megyei Értéktárba való felvételre Bizottságunk Kő Pál szobrászművész munkásságát javasolta.

A Bizottság felé bárki tehet javaslatot a Hevesi Értéktárba való felvételre. Ehhez javaslattételi adatlapot kell benyújtania fotó- és adatdokumentációval. Az anyag összeállításában készséggel nyújtunk segítséget szükség esetén. A javaslattételre való felhívást online felületeken tesszük közzé. (Hevesi HírportálHevesi Értéktár | Facebook)

Sikerként tartjuk számon, hogy a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvánnyal közösen “Vegyük észre, figyeljünk rá!” címmel pályázatot hirdettünk meg a közös értékeinkre való fokozott odafigyelés, valamint a javaslattételek ösztönzése céljából, mely eredményesnek bizonyult.

Munkánkban szorosan együttműködünk a Nemzeti Művelődési Intézettel, mely intézmény munkájának egyik pillére az értékfeltárás és értékmegőrzés módszertani segítése. A szakmai rendezvényeiken rendszeresen részt veszünk, ahol előadásban prezentáljuk a Hevesi Értéktárat és a Bizottság munkáját. A legutóbbi ilyen eseményre 2024. április 16-án került sor a Hevesi Művelődési Központban.

2022-2023-ban tevékenyen segítettük a Lakitelek Népfőiskola Pély Értékfeltáró Kollégiumának munkáját adatgyűjtéseink rendelkezésre bocsátásával, Heves helyi értékeinek sokrétű megismertetésével. A közös munka eredményeként megjelent kiadvány: Dr. Dulai Sándor – Hável Alexandra (szerk.): Pély kollégium. Antológia Kiadó, Lakitelek, 2023.

Bizottságunk kimelkedően fontosnak tartja a fiatalság bevonását az értékfeltáró és értékmegőrző munkába. Szoros kapcsolatot építettünk ki a hevesi Eötvös József Református Oktatási Központtal, melynek keretében az iskola egyik történelem-angol szakos pedagógusának vezetésével a diákok egy csoportja speciális foglalkozások során ismeri meg a Hevesi Értéktárat. A programban részt vevő tanulók a felvett nemzeti értékek leírását angolra fordítják, ezzel is elősegítve egy tervezett kiadvány létrehozását. Ez a közös munka jelenleg is folyamatban van.

Nyilvánosság

A települési értéktárba felvett nemzeti értékek listája két online felületen érhető el: a Hevesi Hírportál Értéktár rovatában és a Hevesi Értéktár facebook oldalán. Itt tesszük közzé az újonnan felvett értékek ismertetését. Itt tölthető le a javaslattételi ív is, mely személyesen a Hevesi Helytörténeti Gyűjteményben vehető át.

Tervek

Jelenleg három új javaslattétel kidolgozása van folyamatban az épített örökség kategóriában.

Szeretnénk a lakosságot megújult módszerekkel ösztönözni az értéktári javaslattételek kidolgozására és benyújtására. A népszerűsítés fontos lépéseként 2024. június 8-án a Radics-udvarban megrendezésre kerülő Hagyományőrző Civil Nap keretében ismertetésre kerültek az eddig felvett értékeink, lehetőséget adtak a javaslattételeket előkészítő személyes megbeszélésekre.

Népszerűsítő céllal tervezzük egy ismertető kiadvány megjelentetését, illetve egy költöztethető értéktári kiállítás létrehozását is” – hangzott el Gyimesiné Gömöri Ilona beszámolójában.

A Hevesi Települési Értéktárba felvett helyi nemzeti értékek

  1. Klasszicista múzeumépület (volt Városháza)
  2. Hevesi Helytörténeti Gyűjtemény
  3. Sakktörténeti Gyűjtemény
  4. Hevesi szőttes
  5. Radics-kúriák
  6. Dobóczky kúria
  7. Lassú Imre fazekas népi iparművész munkássága
  8. A Hevesi Római katolikus plébániatemplom
  9. A hevesi gótikus középkori harang
  10. A Fáy-Ónody családok kőszarkofágjai az 1790-es évekből
  11. Az Úrnapi körmenet hagyománya Hevesen
  12. A pusztacsászi 1848-49-es emlékhelyek
  13. A Hevesi Marci-hagyomány
  14. A régi Úrikaszinó épülete
  15. A régi Járásbíróság épülete
  16. Kő Pál Kossuth-díjas szobrászművész munkássága
  17. Hevesi Városi Könyvtár gyűjteménye
  18. Hevesi Református templom
  19. Első világháborús emlékmű
  20. Millenniumi és trianoni emlékoszlop
  21. Szerelem Alfréd emlékoszlop
  22. Trischler Ferenc Szent István c. szobra
  23. Nepomuki Szent János szobra
  24. Bóna István régészprofesszor emléktáblája
  25. Hegedűs Béla múzeumalapító emléktáblája
  26. Tar István Galambos lány c. szobra
  27. Janzer Frigyes Dinnyés lány c. szobra
  28. Várady Sándor Teknős és leány c. szobra
  29. Anna-telepi kereszt
  30. Ötödrészi kereszt és harangláb
  31. Fájdalmas Anya, Mária-szobor
  32. A hevesi Országzászló emléke
  33. Hevesi József nótaszerző és kántortanító munkássága
  34. A Halász-villa
  35. Blaha Színkör
  36. Jakab Tibor fotóművész munkássága
  37. Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet hagyományőrző, értékmentő és értékteremtő hét évtizedes munkássága
  38. Fülöp Pálné szövő, a Népművészet Mestere munkássága
  39. Pataki Miklósné szövő, hímző, a Népművészet Mestere munkássága
  40. Heves Város régi helynevei

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások lezárva.