2024. June 30. Pál napja

Július elsején indul az otthonfelújítási program

0

A kormány az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítését támogatja európai uniós forrásból – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Kossuth Rádióban.

Fábián Gergely hangsúlyozta, hogy a program célja az adott épület energiahatékonyságának javítása, és legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni a felújítással. A támogatást például a fűtési rendszer, a vízrendszer és a hőszigetelés korszerűsítésére, valamint a nyílászárók cseréjére lehet fordítani.

A program kapcsán tartott társadalmi egyeztetésre nagyon sok felvetés érkezett, így került be a támogatott fejlesztések közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése, valamint a műanyag mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése, és a kőzetgyapot hőszigetelés is. A felhasználható kulcstermékek listája az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján már elérhető.

A program kerete 108 milliárd forint, míg a támogatás maximális összege hatmillió forint, aminek egy része kamatmentes hitel, más része pedig vissza nem térítendő támogatás. A becslések szerint 20-30 ezer család élhet a támogatás nyújtotta kerettel. Az, akinek van igazolt jövedelme, nullás adóigazolása, valamint önerővel is rendelkezik, és az ingatlana megfelel az előfeltételeknek, elkezdheti a programot.

A részletektől az MFB honlapján, illetve az MFB Pont Plusz lakossági hálózat bankfiókjaiban lehet tájékozódni – mondta Fábián Gergely.

Forrás: kormany.hu

Hozzászólások lezárva.