2024. June 26. János, Pál napja

A korai munkatapasztalat-szerzést segíti a Nyári diákmunka program

0

„Nyári diákmunka 2024.” elnevezéssel munkaerőpiaci program indul a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinálása mellett a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok, valamint a járási hivatalok megvalósításával. A program – prevenciós jelleggel – már diákkorban elő kívánja segíteni a fiatalok munkához jutását és ezzel a korai munkatapasztalat-szerzés mellett a jövedelemszerzés lehetőségét is biztosítja. A nyári diákmunka keretében Heves Város Önkormányzata – a lehetőségekhez mérten – július és augusztus hónapban is 40-40 főt kíván foglalkoztatni.

A 2024. június 17-augusztus 31-ig tartó programban való részvételhez június 17-től nyílt lehetőségük a diákoknak, hogy regisztráltassák magukat az illetékes járási hivatalnál. A munkaerőpiaci program keretében az önkormányzatok és önkormányzati fenntartású intézmények legfeljebb 2 hónap időtartamra, 2024. július 1. és 2024. augusztus 31. közötti időszakra támogatást igényelhetnek a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező és azt igazolni tudó diákok foglalkoztatásához.

A foglalkoztatás történhet az önkormányzat fenntartásában álló, alapfeladat ellátását szolgáló intézményben is. A program keretében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható önkormányzati foglalkoztatás esetén.
A támogatás megállapítása során havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkakör esetében
244.500 Ft/fő/hó, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 200.100 Ft/fő/hó összeg
vehető figyelembe. A napi 6 óránál rövidebb munkaidőben történő foglalkoztatás esetén a támogatási
összeg arányosan csökken.

A mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás, valamint az erdőgazdálkodás területén is lehetőség nyílik a program keretében diákok idényjellegű foglalkoztatására.

A program keretében a munkaadók számára a célcsoportba tartozó személyek munkaviszonyban történő alkalmazása esetén legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható. Bértámogatásként a munkabér összegének 75 %-a kerül megtérítésre legfeljebb 2 hónap időtartamra.

A támogatás igénylésének első lépéseként a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően a járási
hivatalnál munkaerőigényt, illetve kérelmet kell benyújtaniuk a szükséges dokumentumokkal együtt, melyekről a járási hivatalokban kaphatnak tájékoztatást.

A kérelmet kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani.

A támogatás előfeltétele, hogy a nappali tagozatos diák szolgáltatást kérőként a lakó,- vagy tartózkodási
helye szerint illetékes járási hivatalnál nyilvántartásba vetesse magát. Ehhez személyes okmányaival,
valamint érvényes diákigazolványával, vagy annak az iskolai tanulmányok befejezése miatti
visszavonáskor kiadott iskolalátogatási igazolásával kell – szintén a munkaviszony kezdete előtt – a járási
hivatalhoz befáradnia annak érdekében, hogy a programba vonásának előfeltételét jelentő regisztrációja
megtörténhessen.

A támogatás kizárólag a járási hivatal által a munkaerőigényre közvetített diák foglalkoztatásához
nyújtható, vissza nem térítendő formában, amely a tárgyhót követően benyújtott elszámolási
dokumentumok alapján utólag kerül kifizetésre.

Fokozottan kell ügyelni az esélyegyenlőség és egyenlő bánásmód követelményeinek helyi szintű érvényesítésére is, valamint a kiválasztás során figyelemmel kell lenni az összeférhetetlenség szabályainak betartására.

A foglalkoztatási igények felmérése érdekében kérik, hogy a munkáltatók a július-augusztus hónapokra vonatkozó foglalkoztatási szándékot, a foglalkoztatni kívánt létszám megjelölésével 2024.06.19-ig a
kozik.krisztina@heves.gov.hu elektronikus levelezési címre szíveskedjenek jelezni.

Bővebb információ: Nyari_diakmunka_2024

Hozzászólások lezárva.