A szalagos fánk egy igazi magyar klasszikus, amelyet farsang idején szoktak sütni. A tésztája puha, levegős, és a sütés után szalagosra repedezik, ezért kapta ezt a nevet. A fánkokat lekvárral vagy porcukorral tálalják, de akár csokoládéval vagy tejszínhabbal is megkenhetjük őket.
A szalagos fánk elkészítése nem bonyolult, de néhány apró trükkre érdemes figyelni, hogy tökéletes legyen az eredmény. A receptet Borbás Marcsitól, a népszerű gasztrobloggertől kölcsönöztük, aki a Borbás Marcsi szakácskönyve című műsorában is bemutatta, hogyan készíti el ezt a finomságot.
A hozzávalók a következők:
- 50 dkg liszt
- 6 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg cukor
- 5 tojássárgája
- 3 dkg élesztő
- 2,5–3 dl zsíros tej
- csipet só
- 1 citrom héja
- 2 cent rum
- 1 liter olaj (a sütéshez)
- A tálaláshoz: baracklekvár és porcukor
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot. Ha az élesztő felfutott, beleütjük a tojások sárgáját. A vajat felolvasztjuk, és azt is a tejes keverékhez adjuk, majd belekeverjük a rumot. Erre azért van szükség, hogy a tészta a sütés során ne szívjon fel a kelleténél több olajat. Az egészet jól elkeverjük, majd elkezdjük adagolni hozzá a lisztet. Nagyon figyeljünk, hogy ne legyen kemény a tészta! Akkor jó, ha lágy, és kissé nehezen kezelhető, de még formázható. Alaposan kidolgozzuk, közben a citrom héját is belereszeljük.
Ha a tészta összeállt és kezd hólyagosodni, akkor letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Kb. 40-45 perc elteltével el is kezdhetünk dolgozni vele. Lisztezett deszkára borítjuk, kb. 2 cm vékonyra kinyújtjuk. Egy közepes nagyságú formával kiszaggatjuk, majd 10-15 percig pihentetjük őket. Közben felmelegítjük az olajat, de nem túl forróra, mert akkor kívülről megégnek a fánkok, és nem sülnek át teljesen. A fánkok közepébe az ujjunkkal egy mélyedést készítünk, majd belerakjuk őket óvatosan az olajba, a mélyedéssel lefelé. Először lefedjük a lábast, majd egy perc után levesszük a fedőt, és még egy percig sülni hagyjuk a fánkokat, majd megfordítjuk, és még kb. két percig sütjük.
Az egész folyamatot meleg, huzatmentes konyhában végezzük!
A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy lecsepegjen róluk a felesleges olaj. Tálalás előtt megkenjük őket baracklekvárral, és megszórjuk porcukorral. Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Forrás: egy.hu