A legújabb tanulmányok szerint a mérsékelt kávéfogyasztás összefügg a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, a májrák, az endometriumrák, a Parkinson-kór és a depresszió alacsonyabb rizikójával. Még azt is leírták, hogy a rendszeres kávéfogyasztás csökkentheti a korai halálozás kockázatait. Most pedig nézzük meg, hogy milyen előnyei vannak a rendszeres, mérsékelt kávéfogyasztásnak!
A kávé segít, hogy kevésbé érezzük magunkat fáradtnak, és javíthatja az energiaszintet is. Ez a koffeinnek köszönhető, amely felszívódik a szervezetben. A kávéfogyasztás másik előnye, hogy a kávébabban sok tápanyag található, például ilyen a magnézium, a niacin, a pantoténsav, a kálium és a B2-vitamin.
A kávé csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét is. Segíthet megelőzni a gyakori májbetegségeket, például a májrákot és a zsírmájbetegséget. Ez azért van, mert a kávé védelmet jelenthet a májcirrózissal szemben.
A kávé bőrelőnyökkel is rendelkezik. Antioxidánsai segíthetnek a szabad gyökök elleni küzdelemben, illetve visszafordíthatják az öregedés hatásait.
Egyes tanulmányok szerint a kávé abban is segíthet, hogy edzés közben több kalóriát égessünk el gyorsabb tempóban. Napi 2-3 csésze kávé csökkenheti a magas fájdalomszintet, különösen ha ez a fájdalom edzést követően jelentkezik. Már egy csésze kávé is lendületet adhat az edzéshez, hiszen fokozza a keringést, az állóképességet és az izomerőt.
Karácsonyra készítsünk kávékülönlegességeket!
Kávé vaníliafagylalttal hozzávalói:
- 1 adag kávé,
- egy kis gombóc vaníliafagyi,
- fahéj,
- sütőtök-fűszerkeverék.
Elkészítése: Főzzünk le egy adag kávét. Töltsük egy pohárba, adjuk hozzá a fagylaltot. A tetejét szórjuk meg a kétféle fűszerrel.
Mézeskalácsos kávé hozzávalói:
- egy adag kávé,
- egy csipet mézeskalács fűszerkeverék,
- tejszínhab.
Elkészítése: A kedvenc kávénkból töltsünk egy csészébe. Tegyünk rá tejszínhabot és szórjuk meg mézeskalács fűszerkeverékkel; vagy habosítsunk tejszínhabot, tegyünk bele mézeskalács fűszerkeveréket és már fogyaszthatjuk is.
Kókuszos kávé hozzávalói:
- egy adag kávé,
- egy kiskanálnyi rum,
- tejszín,
- kókuszreszelék,
- kakaópor.
Elkészítése: Miután lefőztük a kávét, töltsünk egy adagot egy pohárba. Öntsük hozzá a korty rumot. Habosítsunk tejszínt, öntsük a kávéhoz. A tetejét szórjuk meg kakaóporral és kókusszal.