2024. November 27. Virgil napja

A gyors és puha mézeskalács titka

0

Nincs karácsony mézeskalács nélkül. Egy olyan finomságról van szó, ami egyszerre lehet karácsonyfadísz, nasi egy jó kávé mellé és természetesen akár ajándék is. Elkészíteni nem nehéz, mégis évről-évre előkerül a “mitől lesz puha a mézeskalácsom?” dilemma. Nos, íme a válasz a kérdésre. 

  • 25 dkg méz
  • 30 dkg vaj
  • 30 dkg világos barnacukor
  • 1 kg liszt
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk szefgűszeg
  • 1 tk szegfűbors
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 3 +1 tojás

Az írókához:

  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg  porcukor
  • 2 tk citromlé

A szegfűszeget és a szegfűborsot mozsárban összetörjük, majd hozzáadjuk a többi fűszert és összekeverjük. Egy kis lábosba tesszük a mézet és a fűszereket, és addig melegítjük, amíg a méz felforr. Összekeverjük és hozzáadjuk a vajat, amit hagyjunk teljesen elolvadni.

Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával.

A cukrot és három tojást robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk és váltakozva a habhoz keverjük a lisztet és a mézes keveréket. Nehéz, ragacsos masszát kapunk. Kiszedjük a keverőtálból, fóliába tekerjük és éjszakára a hátőbe tesszük.

A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, 3 részre osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetszés szerinti formával kiszúrjuk.

A maradék tojást 1 evőkanálnyi vízzel kissé felverjük és megkenjük vele a mézeskalácsokat. 180 fokra előmelegített sütőben 5-7 percig sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (vigyázni kell, hó-könnyen megégnek!). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, amjd írókával díszítjuk őket.

Az írókához a tojásfehérjét a cukorral legalább 5 percig keverjük magas fokozaton, kézi robotgépppel. Hozzáadjuk a citromlevet, ettől fényes és sűrű lesz. Akkor jó, ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy nyomózsákba vagy vastagabb zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán egy egészen pici lyukat vágunk. A kihűlt mézeskalácsot ezzel díszítjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Forrás: Street Kitchen

Fotó: illusztráció
Fotó: illusztráció

Hozzászólások lezárva.