2024. November 27. Virgil napja

Szilva, az igazi ásványianyag-bomba

0

A rózsafélék családjába tartozó szilva nagyszámú rokonsággal rendelkezik, mivel egyes fajtái könnyen kereszteződnek egymással. Júliustól egészen október végéig szedhetjük vagy vásárolhatjuk a feszes héjú, friss szemeket. A gyermekek is fogyaszthatják már egészen kicsi kortól ezt az ízben, színben, formában és elkészítési lehetőségeit tekintve is változatos csonthéjas gyümölcsöt, mely remek táplálék nem csak frissen, de feldolgozva is.

Az érése során pirossá, majd lilává változó szilva számos formában köszön vissza a fákról. Találunk tojásdad, gömbölyű, hosszúkás alakút, kis és nagy méretben egyaránt. Színe a sötétkéktől egészen a sárga árnyalatáig terjed, míg ízében több változatára lelhetünk. Hazánk éghajlata szinte mindenhol megfelelő adottságokat teremt a szilva termesztésére, így nem kell messzire mennünk, ha a magyar szilva valamennyi variációjára kíváncsiak vagyunk.

Jótékony hatásai

  • A zamatos, húsos, lédús szilva kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírokat, ám vitaminokban, ásványokban és más összetevőkben gazdag, amik hozzájárulnak az ideális egészség fenntartásához.
  • Használják hashajtóként, a székrekedés természetes ellenszere. A benne lévő olyan összetevők, mint a rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben.
  • Kiváló C-vitamin forrás, amely hatékony antioxidáns. A C-vitamin segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.
  • A szilva, kiváltképp a mirabella fajtái, értékes forrása az A-vitaminnak és a béta-karotinnak. Az A-vitaminnak jótékony hatása van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészséges megőrzésére.
  • Jelentős mennyiségben tartalmaz olyan antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul. Ezek az összetevők segítenek a szabadgyökök és a reaktív oxigén elleni harcban, ami fontos szerepet játszik az öregedés folyamatában és más betegségekben. A zeaxanthina, a retina sárga foltjában levő karotinoid elnyelő szelektív anyag, melynek feltehetőleg fényszűrő szerepe van.
  • Gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kálium, vas és fluorid. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami szabályozza a szívverést és a vérnyomást.
  • K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez és az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

A 85 százalékban vízből álló apró gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó. Napi egy-két marék friss, vagy aszalt szilva átmozgatja a beleket, és a salakanyag kipucolásával méregteleníti a szervezetet.

Kutatások szerint az aszalt szilva jelentősen csökkentheti a derékbőségünket – írja a PsyBlog. A kísérletben résztvevők teltebbnek érezték magukat és – akik aszalt szilvát fogyasztottak – egyharmaddal több súlyt is veszítettek, szemben azokkal, akiknél nem volt beiktatva az étrendbe.

Hogyan fogyasszuk a szilvát?

A csonthéjas magtól megszabadítva aszalható, erjeszthető, és nem utolsó sorban nyersen fogyasztva is laktató táplálék válik belőle. Az aszalt szilvával azonban vigyázzunk, ha diétázunk, vagy ki kell számítanunk a napi cukorbevitelt, mert nagyon magas a cukortartalma.

És most álljon itt egy tradicionális erdélyi recept, melyet eredetileg lakodalmakra sütöttek, de mindenképpen érdemes otthon is elkészíteni, annyira finom.

Tejfölös szilvás lepény

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 20 g élesztő
  • 5 ek cukor
  • 2 darab tojás sárgája
  • 1 darab tojás
  • 5 ek vaj (olvasztott)
  • 2,5 dl tej

A tetejére:

  • 4 ek tejföl
  • 2 darab tojásfehérje
  • 1 darab tojás sárgája
  • 4 ek cukor
  • 12 darab szilva
  • ízlés szerint cukor
  • ízlés szerint fahéj
  • tetejére porcukor

Elkészítés:

Az élesztőt futtassuk fel egy deciliter cukros tejben, majd gyúrjuk össze a többi hozzávalóval. A vajat csak akkor adjuk hozzá, ha a tésztát simára gyúrtuk. Az olvasztott vajjal addig dagasszuk, amíg a tészta elválik az edény falától. Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük a duplájára, körülbelül egy óra alatt megkel. A szilvákat mossuk meg, és magozzuk ki.

Amikor a tészta megkelt, egy deszkát lisztezzünk meg, tegyük rá a tésztát, gyúrjuk át, és nyújtsuk ki 1-1,5 centiméter vastagra. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A tésztát simítsuk bele egy 30×40 centiméteres tepsibe, és sorakoztassuk rá a szilvákat húsukkal felfelé. Szórjuk meg fahéjjal és cukorral. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Keverjük össze a tejfölt a tojás sárgájával, óvatosan forgassuk bele a tojásfehérje habot, majd finoman simítsuk rá a szilvára.

Süssük a süteményt 40 percig. Ha megsült, szitáljunk rá porcukrot.

 

Hozzászólások lezárva.