Az emberek hosszú idők óta rendszeresen fogyasztják a zöld leveles zöldségeket, melyek sok kedvező élettani hatással bírnak. Nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, illetve alacsony zsír- és cukortartalmuk miatt a fogyókúrás étrendbe is be lehet őket illeszteni. Miért együnk brokkolit, zellert, salátát, azaz zöld leveles zöldségeket?
A zöld leveles zöldségek rendkívül gazdagok a következő vitaminokban: A-vitamin, K-vitamin, E-vitamin, C-vitamin és majdnem az összes B-vitamin. Emellett gazdag forrásai az ásványi anyagoknak is, mint például kalcium, kálium, magnézium, vas, cink, foszfor, nátrium. Amennyiben rendszeresen fogyasztunk ilyen táplálékokat, jelentősen lecsökken a tápanyaghiány esélye, hiszen ezek a zöldségek mintegy multivitaminként is működnek.
Ezek a zöldségek bővelkednek élelmi rostokban is, amelyek számos egészségre gyakorolt előnyt hordoznak magukban, többek között a szív és a bélrendszer egészségét védik.
A sok-sok tápanyagnak köszönhetően a zöld leveles zöldségek az immunrendszer védelmét is ellátják. Rendszeres fogyasztásukkal nem szenvedünk majd ásványianyag-hiányban, például elegendő vas lesz a szervezetünkben, ami azért nagyon lényeges, mert a vashiány akár vérszegénységet is okozhat, de oka lehet még a szembetegségek, a gyorsabb öregedés és a nem megfelelő immunitás kialakulásának is.
A zöld leveles zöldségek gazdag forrásai a makrotápanyagoknak, mint például rostok, fehérjék, amelyek szintén elengedhetetlenül fontosak a betegségek megelőzéséhez és az optimális egészségi állapot fenntartásához. Bővelkednek mikrotápanyagokban is, amelyeknek pedig nagy szerepe van az egészséges immunrendszer fenntartásában, illetve számos más testi funkciót is biztosítani tudnak.
A mikrotápanyagaik közé tartoznak többek között a béta-karotin, a lutein vagy éppen a zeaxantin. Ezeknek fontos szerepük van a sejtkárosodások megelőzésében és a jó látás biztosításában. Már csak ezen pozitív hatások miatt is érdemes ezeket a táplálékokat rendszeresen fogyasztani.