2022-ben brutálisan megdrágultak a termékek Magyarországon, ami leginkább az élelmiszereket érintette. A zöldségek, gyümölcsök és a csomagolt élelmiszer ára is sok esetben 20-50 százalékos emelkedésen ment keresztül csupán egyetlen év alatt. Épp ezért még fontosabb, hogy a nagyobb bevásárlásainkat jobban megtervezzük. Ebben segít számos tipp és trükk, amiket megfogadva rengeteg pénzt spórolhatunk, akár anélkül is, hogy más üzletet kéne felkeresnünk. A komolyabb bevásárlásokhoz ad tanácsot a Pénzcentrum top 15-ös listája.
Júniusban az élelmiszerek ára 22,1%-kal emelkedett, számos termék esetében azonban a drágulás mértéke jócskán túlszárnyalta ezt. 2021 júniusa és 2022 júniusa között a 200-250 grammos tejes margarin ára lőtt ki a leginkább Magyarországon. A termék átlagosan nem kevesebb mint 70 (!) százalékkal kerül többe idén nyáron, mint tavaly. Ez azt jelenti, hogy míg tavaly 313 forintot kellett fizetni egy darabért, addig most 533-at kell. Szintén súlyosan, 60% fölött drágult átlagosan a falburkoló csempe négyzetmétere és a rétesliszt is.
Elemzők szerint a helyzet nem hogy rendeződni látszik, de az árak emelkedésének mértéke belátható időn belül csak gyorsulni fog.
Lássuk, milyen trükköket vethetünk be egy spórolós bevásárlás érdekében:
- Nézzük meg, mi van akcióban
A vásárlás előtt mindig érdemes lehet átböngészni az egyes élelmiszerboltok akciót. A boltok aktuális akciós újságjait lapozgatva, bárki könnyedén összeállíthatja a heti bevásárló listáját, ezzel is sokat spórolva a vásárláson.
- Írjunk listát és tartsuk is magunkat hozzá
A tudomány számos esetben igazolta már, hogy mennyire fontos a bevásárlólista megléte. Kutatások is bizonyították, hogy mennyivel költséghatékonyabb lehet egy tervezett bevásárlás egy ad hoc jellegűnél. Utóbbi eredményei szerint azok a vásárlók, akik csak egy tervezetlen “gyors bevásárlásra” indulnak, átlag 54 százalékkal több pénzt költenek, mint amennyit induláskor terveznek.
- Figyeljük a kuponokat és a hűségprogramokat
A magyar lakosság 80 százaléka vesz részt valamilyen hűség- és kedvezményprogramban. Számos hazai élelmiszerüzlet nyújt ugyanis vonzó kedvezményeket hűségkártyásainak és van, ahol már okosapplikációs kuponokkal is komoly kedvezményekre tehetünk szert. Bevásárlás előtt érdemes tehát átgondolni, hogy az általunk meglátogatni kívánt üzletben élhetünk-e ilyen lehetőségekkel.
- Vigyünk magunkkal számológépet
A bevásárlólista mellett a tudatos bevásárló másik elengedhetetlen fegyvere a számológép. Mindig jó kapaszkodó a fejszámolás mellett egy digitális eszköz (legkézenfekvőbb módon az okostelefonunk) amin össze tudjuk adni az egyes tételek árait, így könnyebben számon tudjuk tartani, hogy egy adott termékkel benne maradunk-e az általunk elképzelt keretben.
- Vásároljunk diszkontokban és nagyobb láncoknál
A nagyobb élelmiszerláncok jellemzően nem csak nagyobb választékot, de a kisebb üzleteknél gyakran lényegesen alacsonyabb árat is tudnak kínálni. Ha tehát nem valamilyen kevés helyen forgalmazott, vagy nagyon specifikus termékre vadászunk, hanem csak a heti bevásárlást szeretnénk elintézni, célszerűbb lehet az előbbi típusú üzleteket választanunk.
- Ismerjük meg az árakat
A hónapról-hónapra tapasztalható drágulás mellett ez nyilván nehezebb feladat, de hasznos utánajárni az olyan élelmiszerek árainak, amiket gyakran vásárolunk és tartsuk fejben, vagy akár vezessük is valahol azokat. Annyit mindenesetre a mostani, bizonytalan helyzetben is megtehetünk, hogy nem csak az általunk favorizált, hanem a konkurens üzletek árait is megnézzük, mielőtt bevásárolni indulnánk. A zöldségek és a gyümölcsök jelentős részénél például ez jellemzően a nagyobb láncoknál az akciós katalógusokból is kiderül.
- Ne éhesen, impulzusból vásároljunk
Üres gyomorral vásárolni nem csak a közérzetünknek, de a pénztárcánknak is kellemetlen lehet. Különösen igaz ez, ha élelmiszereket vásárolunk. Sok dolgot megkívánhat ilyenkor a szemünk, amire nem is feltétlenül van szükségünk, vagy egy héttel később egy akcióban akár jóval olcsóbban juthatnánk hozzájuk. Érdemes tehát inkább jóllakottan elindulni a nagybevásárlásra!
- Válasszunk érett, szezonális zöldséget, gyümölcsöt
A szezonzöldségek- és gyümölcsök jellemzően jóval olcsóbbak, mint a szezonon kívüliek, ráadásul még frissebbek is. Nem érdemes azonban éretlen gyümölcsöt, vagy zöldséget sem választani, arra alapozva, hogy majd otthon utóérik, ugyanis az ilyen áruk gyakran végzik a kukában, mikor előbb megromlanak, mint “beérnének”.
- Ne féljünk a mirelittől és konzervtől
Ha mégis szezonon kívüli zöldséget, gyümölcsöt kívánnánk, egy olcsóbb és praktikusabb megoldás lehet a mirelit, vagy konzerv változatot választani ezekből. A közhiedelemmel ellentétben ezek a legtöbb esetben ugyanolyan táplálóak és gyakran nem is kevésbé vitamindúsak, mint friss társaik.
- Mérjük fel jól a polcokat
Az üzletláncok régi trükkje, hogy a legdrágább termékeket középre teszik. Érdemes tehát a boltok alsó és felső polcait végigvizslatni. A saját márkás és az olcsóbb márkás cuccokat ugyanis általában a vásárlók szemeitől (és kezeitől) távolabb találni.
- Nézzük meg a lejárati dátumot
Bármelyik üzletben futhatunk bele a lejárati dátumhoz viszonylag közel járó termékekbe, ezért érdemes mindig megnézni ezt és olyan árut választani, aminek szavatossága elég tartós ahhoz, hogy biztosan ne romoljon ránk. Ezzel is megúszhatjuk a felesleges költést.
- Vegyünk csökkentett árú termékeket
A legtöbb magyar üzletben minden vásárlásnál találhatunk híres “sárga matricás” csökkent minőségű, vagy rövid lejáratú termékeket, melyek a legtöbb esetben még nyugodt szívvel felhasználhatóak. A kicsit már fonnyadtabb zöldség például levesbe még jó lehet, az érettebb banánból pedig kitűnő turmix készíthető, de belekerülhet akár süteménybe is. Ha tehát a kedvezmény tükrözi a minőségcsökkenés mértékét, adott célokra érdemesebb lehet ilyen alapanyagot beszereznünk a teljes árú helyett.
- Válasszunk no-name, vagy saját márkás terméket
Az agyonreklámozott, ismert márkáknak a minőségüktől függetlenül megvan az a komoly hátrányuk, hogy árazásukba be kell építeniük a marketing költségét is. A kevésbé ismert, vagy a sajátmárkás áruk esetén ezzel a tényezővel kevésbé kell számolni, így ezeket a – gyakran minőségükben az előbb említettek szintjét simán elérő, vagy akár túlszárnyaló termékeket – általában az üzletek sokkal kedvezőbb áron tudják kínálni. Érdemes például a tésztákból, a gabonapelyhekből, vagy a mirelit termékekből kipróbálni az ilyen opciókat is, mert gyakran alig van különbség a drágább és az olcsóbb áru között.
- Figyeljük meg a kiszerelést
Érdemes a csomagolt termékeknek mindig a kilóárát nézni, így láthatjuk, hogy arányosan melyik kiszereléshez mennyire kedvező áron jutunk. A magyarországi üzletekben az egységár mellett a kilóárat is megtaláljuk az áruk alatti cetli alján kisbetűvel. Számos gyártó emel az évek alatt úgy árat, vagy próbálja úgy olcsóbbnak beállítani termékeit a konkurensekénél, hogy egy máshol fél kilós tételből 400, vagy 350 grammos kiszerelést dob a piacra, a kilóárral azonban bármikor pontosan összehasonlíthatjuk a polcon található összes terméket.
- Termesszünk otthon
Mivel az infláció és a zöldségek drágulása nem mutat csökkenő tendenciát, ezért érdemes megfontolni, hogy nem éri-e meg jobban, ha magunk termesztjük Ha adott a lehetőség, ezt egyes zöldségek, gyümölcsök esetében akár kert nélkül is megtehetjük. A paradicsom, az uborka vagy a paprika például egy napos erkélyen is igen jól elvan. A Pénzcentrum korábban egy kertészmérnök tanácsai alapján ki is számolta, mennyibe kerül magunknak megtermelni az utóbbi kettő zöldséget. Érdemes hosszú távra terveznünk a zöldségekkel: ugyan az első évben még valószínű nem lesz nyereséges az otthoni paprika vagy uborka nevelése, de a második évben már nem kell cserépre költenünk, sőt, a vetőmagból is elég lehet a következő tavaszra. Ha viszont figyelembe vesszük, milyen ütemben drágulnak a zöldségek, akkor nagyon is érdemes hosszú távon otthon termelni, hiszen így folyamatosan nőni fog az az összeg, amit megspórolhatunk.