2024. November 27. Virgil napja

Többet kell majd fizetnünk a sertéshúsért

0

Drágul a sertéshús 2022 elejétől kezdve, mivel a gazdák kénytelenek lesznek emelni az árakat – közölte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, kiemelve, hogy az ágazat hullámzó évet zárt 2021-ben, és már tavaly év végén sem tudták lenyelni a takarmányár-növekedést a tenyésztők. Az önköltségi árak jelentősen emelkedtek, ezt 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni.

Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nemcsak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta – részletezte Éder Tamás. A bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek nem drágultak számottevően, az infláció mértékét meghaladóan tavaly, de mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, ezért most egy nagyobb árrobbanás jöhet azért, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést – tette hozzá.

Éder Tamás szerint az év végén már meg is kezdődött a korrekció, amely fél éven át még folytatódni fog, ezért a boltokban is nőnek majd az árak 2022 első félévében. A 25-30 százalékos takarmánydrágulás szerinte be fog épülni az önköltségi árakba, mindez pedig komoly árnövekedést jelent majd, mivel a sertések előállítási költségeinek 65-70 százalékát a takarmányár teszi ki.

A húsipar válsága már hónapok óta látszik hazai és európai kontextusban egyaránt, a változás részben a Kínában látható gazdasági folyamatok eredménye. Tavaly év végén az Aldi azzal próbálta segíteni a magyar hústermelőket, hogy októbertől kezdve a magyarországi üzleteikben csak idehaza nevelt, levágott és feldolgozott sertés- és marhahúst kínáltak a hűtőpultokban az állandó frisshús-kínálat részeként.

Forrás: index.hu

Hozzászólások lezárva.