2024. October 14. Helén napja

Milánóban is kelendőek voltak a hevesi Start mintaprogram kézműves termékei

0

A Milánóban 25. alkalommal megrendezett Artigiano in Fiera (Kézműves a vásáron) elnevezésű nemzetközi termékbörzén vehetett részt városunk 2020. december elején, mely – tekintettel a közelgő karácsonyra – a látogatók egyik legjobban várt eseménye, minőségi kézműves munkákat, karácsonyi ötleteket és gasztronómiai kiválóságokat kínálva. A rendezvényen a hevesi Start mintaprogram varrodájában, újrahasznosítássa készült termékek is bemutatásra kerültek, lehetőséget nyújtva a vásárlásra is.

A Fieramilano központ több mint 7 pavilonjában megrendezett vásáron 1800 kiállító és 80 ország képviseltette magát a világ minden tájáról, 29 étteremmel és 18 kóstolóhellyel. Ott volt Olaszország mind a húsz régiója, valamint egy jelentős, Európának szentelt terület, ahol nem csupán Franciaország emelkedett ki kézműveseivel és minőségi termékeivel, de Magyarország, Spanyolország, Portugália, Törökország és Málta is. Észak-Afrikából visszatért Marokkó és Tunézia, Algéria pedig debütált az Artigiano in Fiera-ban.

A vásár pavilonjaiban több ezer, kézművesek által készített termék közül válogathattak a látogatók, akik eredeti és minőségi cikkeket vásárolhattak a ruházattól kezdve az ékszereken át, egészen az egyéb művészi alkotásokig.

Az Olaszországban eltöltött napokról, a hevesi árucikkek kelendőségéről Sallai Ferencné, a mintaprogram szakmai vezetője számolt be.

  • Hogyan kerültek a börzére a hevesi újrahasznosított termékek?

A vásárba a világ minden részéről érkeztek kiállítók, de kizárólag kézműves termékekkel lehetett megjelenni, tömegcikkekkel egyáltalán nem találkoztunk. Minden országnak volt egy „szigete”, ahol bemutathatta gasztronómiáját, kultúráját, vagy éppen a kézműves dolgait. A kiállítók sorába meghívásos alapon kerültünk be, nekünk Farkas Filippo, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara Kiállítási Központjának a vezetője ajánlotta fel a lehetőséget. Vele még korábban ismerkedtünk meg abból az apropóból, hogy egy olasz varroda Hevesen szeretett volna bérmunkát csináltatni, és Filippo volt a tolmács. Sajnos, az együttműködés akkor nem jött létre, de tőle megtudtuk, hogy ennek a vásárnak a profiljába az általunk készített termékek kiválóan illenek. A polgármester úrral történt egyeztetést követően született meg az a döntés, hogy mi is kiállítunk. Köszönjük Filipponak és a feleségének, Egri Katinak a sok segítséget!

  • Milyen élményeitek vannak azokról a napokról?

Felejthetetlen. Tizenkét napig tartott a program, minden nap ¾ 9-kor indult a busz a szállodából a vásárba, és éjjel ¼ 12-kor indultunk vissza. A világ minden egyes részéről voltak kiállítók Milánó legnagyobb fedett csarnokában, ami az ilyen mértékű rendezvényeknek helyet tud biztosítani. Akkora a terület, hogy azt egy nap alatt képtelenség bejárni.

A spanyolok pl. borzasztó nagy fiestát csináltak minden félórában. Embernagyságú erősítőkből dübörgött a zene, és rengeteget táncoltak. Akkora sonkákat állítottak ki, amilyeneket még életemben nem láttam. Az oroszok kaviárt hoztak, ezeket mind meg lehetett kóstolni. A franciák standjának meghatározó terméke a kölni volt, velünk szemben egy izraeli csapat pedig szépségápolási cikkeket árult.

A Covid azért rányomta a bélyegét a látogatói létszámra és a forgalomra is, hiszen a regisztráció csak egy napra szólt. Így voltak olyanok, akik hiába láttak nekik tetsző terméket, ha aznap nem tudták megvásárolni, máskor nem volt rá alkalmuk. Akadt olyan vevőnk, aki telefonon mutatta meg, hogy pontosan milyen babát szeretne, amit az ismerőse tőlünk vásárolt meg.

  • Mennyire arattak sikert az általatok készített termékek a vásárlók körében?

Nagyon tetszettek és szépen fogytak a termékeink, holott pl. táskákat nem csak mi kínáltunk, szinte minden ország standjánál lehetett kapni. Többet is tudtunk volna árusítani, ha nincs a Covid helyzet. Ez annyiban jelentett nehézséget, hogy csak azok látogathatták a vásárt, akik előre, 1 hónappal a nyitás előtt regisztráltak, és tudták igazolni, hogy már megkapták a két oltást. Azonban így is több milliós nagyságrendben kell elképzelni a látogatók számát. Elmondani nem lehet, azt látni kellett volna.

Hatalmas sikere volt a babakönyvünknek, ami mellett készítettünk különböző kézműves babákat, és textilfigurákat is azokból az anyagokból, amit a lakosság hoz be újrahasznosításra. Párna, napocska, zsiráf, kutya, macska, stb. mind-mind gazdára találtak.

Sokan érdeklődtek a CD-ből készült fülbevalóink iránt, azokból is eladtunk jó pár darabot.

  • Lesz-e bármilyen folytatása vagy hozadéka ennek a világszintű kiállításnak?

Mindenféleképpen sikernek könyvelhető el ez a pár nap. Először is megmutattuk magunkat, másodsorban vannak olyan lehetőségek, melyek akár gazdasági együttműködéssel járhatnak: pl. egy porcelánvirágokat árusító magyar vállalkozó keres olyan csoportokat, akik elkészítenék a termékeket. Elkérték az elérhetőségeinket azok az olasz gyógypedagógusok is, akik sérült gyerekek fejlesztéséhez vették meg a babakönyveinket, mivel náluk ilyeneket nem lehet kapni.

Nagyon pozitív tapasztalatként említeném meg, hogy mennyire összetartó volt a magyar közösség, mindenben támogatták egymást. Ha valaki egyedüli kiállítóként el kellett, hogy hagyja pár percre a standját, akkor a többiek figyeltek a termékeire, kiszolgáltak helyette, segítették, amiben kellett.

Egy biztos: annyira változatos és nem mindennapi kiállításban volt részünk, hogy számunkra egy fantasztikus és örök élmény marad!

Hozzászólások lezárva.