2024. October 13. Kálmán, Ede napja

Mesés utazást tehetett a publikum a Holdbeli csónakossal

0
Generációkon átívelő, a ma aktualitásaira is reflektáló, szórakoztató és izgalmas előadásokkal örvendezteti meg a hevesi publikumot a Déryné Társulat minden egyes alkalommal, amikor városunk színpadára lép. December 30-án Weöres Sándor Holdbeli csónakos színművével varázsolta el közönségét a Művelődési Központ pódiumán.

A színház szórakoztat, ismeretlen tájakra visz, történeteket mesél, elgondolkoztat és tanít – vallja a Déryné Társulat, melynek tagjai színvonalas produkciók bemutatásával juttatják el a színház élményét a városok polgáraitól egészen a legkisebb falvak kultúrára éhes közönségéig. A Színház mindenkinek! szlogenen túl küldetésük fontos része, hogy a művészetet közelebb hozza a fiatalokhoz, megismertesse és megszerettesse velük.

És hogy mitől lesz színvonalas egy produkció? Milyen eszközökkel érhető el, hogy a virtuális világ csodái, sokszor szemfényvesztő illúzió mellett az élőszereplős színházi előadás vonzó legyen a fiatalok körében?

“A Déryné Programnál úgy véljük, hogy nem elég a hagyományos értelemben vett történetmesélés, annál több kell. Fontos, hogy az előadás üzenetében, mondanivalójában kapcsolódni tudjon a jelenkor aktualitásaihoz, a ma emberéhez is szóljon, valamint az őt foglalkoztató kérdésekre keresse a választ, sőt ennél is tovább megyünk, ne pusztán kérdezzen, de irányt is mutasson.” – mondta Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója

Weöres Sándor képzeletbeli utazása távoli, mégis ismerős tájakra repítette mindazokat, akik valaha is vágyakoztak az elérhetetlen után. Hiszen az álmok világába menekülni izgalmas dolog, így tesz a főszereplő, Pávaszem kisasszony is. A makrancos királykisasszony kérői elől menekülve szökik meg otthonról, és a sok kalandozás és üldözés közben folyton távoli szerelme, a holdbeli csónakos után vágyódik.

Az előadás mesebeli barangolásra, egy fantasztikus utazásra hívta a hevesi közönséget, ahol Pávaszemmel együtt nagy utat járhattak be, testben és lélekben egyaránt. Hogy aztán együtt felismerjék, a jó dolgok ott vannak az orrunk előtt, csak néha nem vesszük őket észre.

“Weöres Sándor a XX. század nagy magyar zsenije. Költőóriás. Költészete zene, drámái a régi magyar színházi tradíció transzformált felfrissülései. A holdbeli csónakos költői látomás: költői színház kicsiknek és nagyoknak.” – mondta a darab rendezője Pataki András.

Fotó: Hevesi Hírportál/Jakab Tibor

Hozzászólások lezárva.