2025. March 31. Árpád napja

Oregánó, a természet antibiotikuma

0

A nálunk leginkább csak a pizzáról ismert oregánó az egyik legerősebb természetes antibiotikum. A szárított oregánó, vagy magyar nevén szurokfű, illetve vadmajoránna nagyon gazdag antioxidánsokban. Érdekes, hogy nyolcszor nagyobb a hatóanyagtartalma, mint például az almának, és háromszor nagyobb, mint az áfonyának.

Az antioxidánsok védenek a káros szabad gyököktől, és erősítik az immunrendszert. Legelőször Görögországban kezdték vírusellenes és gombaölő tulajdonságai miatt alkalmazni. A görög oregánó szó jelentése “öröm”. Hippokratész a legerősebb antibakteriális szerként ismerte az oregánót. A hagyományos gyógyászatban a leveleit emésztési és légzési nehézségek enyhítésére alkalmazták.
A növényből kinyert olaj igen gazdag olyan ásványi anyagokban, mint például a kalcium, magnézium, cink, vas, kálium és réz.
Ezenkívül nagy mennyiségben található benne C- és A-vitamin is. Egyedülálló összetételének és vegyianyag tartalmának köszönhetően nagyon erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Linaol és borneol tartalma miatt magas hatóerővel győzi le a legmakacsabb vírusokat is. Kutatások bizonyították, hogy az oregánóban megtalálható az egyik legerősebb antibiotikum, a karvakról is.

Ha oregánóolajat vásárolunk, fontos, hogy eredeti, spanyol származású legyen (Thymus capitatus), és legalább 70%-os legyen a karvakról tartalma. Az oregánóolaj egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nincsen káros mellékhatása az antibiotikummal ellentétben. Táplálja a szervezetet és nem fosztja meg a tápanyagoktól.

Az ősi indiai szerzetesek azt tartják, hogy: a hagyma, a fokhagyma és a gyömbér az élet három gyökere. A bazsalikom, a kapor és az oregánó (szurokfű) pedig az élet három gyógyfüve.

Belsőleg alkalmazva ajánlott:

  • megfázásokra és influenza kezelésére, 
  • orrmelléküreg megbetegedésekre, 
  • torokfájásra, 
  • légcsőhurutra, 
  • tüdőgyulladásra, 
  • immunrendszer serkentésére, 
  • ínyfertőzésekre és fogfájásra, 
  • emésztési problémák (gyomorrontás, emésztési zavarok, puffadás, hasmenés) esetén, emésztőrendszeri paraziták ellen, 
  • az LDL (“rossz koleszterin”) szintjének csökkentésére,
  • mikrobák miatti rossz lehelet esetén.

Külsőleg:

  • láb- és körömgombásodásra, 
  • lábujjak közti kipállásra, 
  • megfázás miatti fájdalmak kezelésére, 
  • övsömörre és ekcémára , 
  • hajkorpásodásra, 
  • akne, gennyes pattanások, bőrviszketés gyógyítására,
  • ízületi fájdalmakra, 
  • rovarcsípésekre, horzsolásokra.

Terhes és szoptató anyáknak kerülniük kell a használatát, illetve szembe és nemi tájékra ne kerüljön!

Használata: külsőleg 10-20 csepp naponta bedörzsölésre, belsőleg naponta 3-5 alkalommal, alkalmanként 5 csepp tejbe, gyümölcslébe keverve, vagy cukorra cseppentve.

Az oregánóolajat macerátumként otthon is elkészíthetjük. A növény levélzetét tegyük nem avasodó olajba vagy zsírba. Minél több oregánót teszünk bele, annál erőteljesebb lesz a macerátum. 30-40 fokon melegítsük egy rövid ideig és meleg, napsütötte helyen további 14-20 napig érleljük.

Illóolajként is megvásárolhatjuk 10-50 ml üvegekben. Ez tömény kivonat, így hígítani szükséges. Kb. fél deciliter semleges olajba (étolaj) tegyünk 10-15 cseppet, fertőzéstől függően naponta 2-4 alkalommal. Jól alkalmazható majoranna olajjal együtt.

Hozzászólások lezárva.