2024. November 27. Virgil napja

Kaporral az egészségünkért

0

Markáns íze és illata miatt megosztja az embereket, pedig a kapor az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. Lássuk, milyen előnyös tulajdonságai vannak, és hogyan tudjuk használni a konyhánkban.

A zellerfélék családjába tartozó kaprot még a Bibliában is megemlítették, az ókori népek pedig rendszeresen használták: a Földközi-tenger környékén általánosan bevált gyógyszer volt a fejfájás és a gyomorpanaszok enyhítésére. Feltételezések szerint innen, a Földközi-tenger mellől, valamint Nyugat-Ázsiából származik a növény, amely a középkortól kezdve hódította meg Európát is, és vált a magyar konyha egyik közkedvelt fűszernövényévé.

A kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, melynek számos pozitív hatását ismerjük. A belőle készült tea vízhajtóként is jól funkcionál, de használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen is. Antimikrobiális hatása a fokhagymáéval vetekszik, éppen ezért akár sebgyógyításra is használható. Továbbá serkenti a tejképződést, és tumort megelőző hatása is ismert.

A kapor A-, B- és E-vitaminokban gazdag, valamint rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz, például kalciumot, vasat, rézt, magnéziumot, cinket, foszfort és különböző folsavakat.

A kapor nemcsak gyógynövényként, hanem fűszernövényként is igen sokoldalú. Egyik leggyakoribb felhasználási módja, hogy különféle uborkás ételeket fűszerezünk vele – gondoljunk csak a kovászos uborkára, amelynek elmaradhatatlan kísérője. De ízvilága tökéletesen harmonizál még a gombával, burgonyával és tojásos ételekkel is, a túróval pedig – akár édesen, akár sósan – elválaszthatatlan párost alkotnak. Nagyon jó fűszere továbbá a legtöbb halas fogásnak, markáns aromája pedig a különböző mártások ízeit is fokozza.

Egyszerű, de mennyei kapros receptek

Kapros-túrós lepény

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 2 db tojássárgája
  • 6 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 1 dl langyos tej
  • 2 dkg élesztő

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 3 db tojás
  • 1 csipet só
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor kapor (frissen vágott)
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor (Bourbon)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd letakarva, meleg helyen 1 órát kelni hagyjuk. A töltelék hozzávalóit – a tojásfehérje kivételével – összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd a túrókrémbe forgatjuk.
A megkelt tésztát kinyújtjuk, és a tepsibe tesszük, majd egyenletesen rákenjük a tölteléket. 180 fokra előmelegített sütőben toljuk, majd légkeverékes sütőben 160 fokon 25 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, vékonyan megszórjuk porcukorral, és kockákra vágva kínáljuk.

Kapormártás

Hozzávalók:

  • 2 nagy csokor kapor
  • 4 dl tejszín
  • 1/2 dl fehérbor
  • 5 dkg vaj
  • bors
  • frissen őrölt szerecsendió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve

Elkészítés:

Felolvasztjuk vajat, és megfuttatjuk rajta az apróra vágott kaprot. Tejszínnel felöntjük, összeforrósítjuk, és hozzáadjuk a fűszereket, majd a bort. Pár percig még főzzük: nagyjából addig, amíg besűrűsödik, és ízlés szerint tovább fűszerezzük. Ha kész, különféle húsokhoz, de akár gombához és krumplihoz is fogyaszthatjuk.

Hozzászólások lezárva.