Nemcsak kulturális, hanem gasztroélményekben is bővelkedett az V. Heves-Alatka Eperfesztivál, melyen a Páratlan Párlatok Párbajának nyertes itókái jól “megágyaztak” a bográcsban főtt zamatos ételeknek. A rendezvény látogatói a szórakoztató programok mellett az ízlelőbimbókra ható élményekben is részesülhettek. A főzőversenyre nevező számos csapat már reggel elfoglalta helyét, hogy olyan étellel kápráztassa el a zsűrit, amivel a meghirdetett kategóriák “leg”-je lehet.
A városrészt népszerűsítő rendezvény május 25-én, az alatkai régi iskola udvarán a kicsiknek és nagyoknak biztosított szórakozási lehetőségek mellett a családi, baráti és munkahelyi csoportok közös főzőcskézését is lehetővé tette. Az elkészült finomságokat azonban nem csupán a saját örömükre készítették a csapatok, tétje is volt a versengésnek: a legkülönlegesebb, legízletesebb ételek készítőit oklevéllel és tárgyjutalmakkal díjazták.
A térség legnépesebb főzőversenyén közel 40 csapat vett részt, akik hagyományos és különleges ízvilágú levesekkel, pörköltekkel és egyéb étkekkel neveztek.
A zsűri – Sveiczerné Kovács Éva, Dr. Czakó Gábor, valamint Kovács István és Lányi József képviselő – három kategóriában hirdetett győztest: a legjobb levest a Steczina Kertészet csapata készítette, az alatkai fiatal pipileves ízlett leginkább az ítészeknek. Pörkölt kategóriában Kovács László és a Hevesi Vízmű birkapörköltje szintén a legjobb helyezést vívta ki. Az egyéb kategóriában a Nagy Kedvenc csapat szabadtűzi konyhájából került ki az első hellyel jutalmazott különlegesség: pulykamell füstölt sajttal, eperrel és szerecsendiós burgonyafánk chilis eperszósszal.
Az idei versenyen a következő eredmények születtek:
Leves kategória:
- Steczina Kertészet – Alatkai fiatal pipileves
- Kozma István – Pandúrgulyás cipóban
- Forrás Vadásztársaság – Tárkonyos vadmalacleves tejszínnel
Pörköltek kategória:
- Kovács László és a Hevesi Vízmű – Birkapörkölt
- Veréb Zsolt – Birkapörkölt narancslekvárral
- Balogh Zoltán – Erdei gombás pulykazúza pörkölt
Egyéb kategória:
- Nagy Kedvenc – Pulykamell füstölt sajttal, eperrel és szerecsendiós burgonyafánk chilis eperszósszal
- Járvási Józsefné – Vadas zsemlegombóccal
- Göcző család – Szabolcsi káposztás paszuly, tejfölös túróval
Különdíjak:
- Sveiczerné Kovács Éva felajánlása: Juhász Kálmánné – Tarnamérai gazdag leves
- Dr. Czakó Gábor felajánlása: Gulácsi András – Marhalábszár pörkölt
- Kovács István felajánlása: Kézilabdások – Csülkös, babos csirkepörkölt
- Lányi József felajánlása: Városgondnokság – Töltött káposzta
- A Heves Gravír (Tóth Marianna és Szabados János) minden első helyezettnek egy gravírozott üvegtálat ajánlott fel
A RENDEZVÉNY FŐTÁMOGATÓJA: HEVES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
További támogatók: Juventusz-Panoráma Kft., Tóth Marianna és Szabados János gravírozók, Tóth László és Tóth Lászlóné, Hús és Csemege -Tóth Tamás Kft.
A rendezvény főszervezője: Heves Város Önkormányzata, Heves Média Kft., Művelődési Központ
Társszervezők, segítők: a Heva Kft., a Városgondnokság, a Harmatcsepp Játszóház, a Városi Könyvtár és a Sportcsarnok munkatársai.
Heves Város Önkormányzata és Sveiczer Sándor polgármester tisztelettel köszöni mindenkinek a részvételt, a segítők munkáját, a támogatók önzetlen hozzájárulásait, illetve a médiatámogatók – Rádió 1, Heves Média Kft., HO TV, Hevesi Hírek, Hevesi Hírportál, HatvanOnline, FM7 Rádió – nagyvonalú promóciós felajánlásait!
Fotó: Hevesi Hírportál/Jakab Tibor, HatvanOnline/Benei László