A csokoládé nem csak finom, de a bőrünknek is jót tesz, illetve elménkre is üdvös hatást gyakorol. Mértéktelen fogyasztása nyilván nem egészséges, van azonban a jó csokoládé, azaz a kb. 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztásának néhány hatása, amely egészségügyileg immár orvosok által is bizonyítottan hasznos a szervezetünknek.
Mint azt idáig a tudósok kiderítették, a csokoládé jó a szívnek, a vérkeringésnek és az agyunknak is, illetve több egészségügyi kihívás (pl. autizmus, elhízás, cukorbetegség, Alzheimer-kór, sőt, általában az öregedés) esetén is előnyös folyamatokat indíthat el.
Következzék hát a minőségi csokoládé elfogyasztásának tíz pozitív és az orvostudomány által is alátámasztott hozadéka:
1. Jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek – Egy friss tanulmány szerint az étcsokoládé segít visszaállítani az erek rugalmasságát, és megakadályozza, hogy a vérsejtek a véredények falához tapadjanak. Mindezekkel az artériák eltömődését segít megelőzni a finomság.
2. Csökkenti a szélütés kialakulásának esélyét – Finnországi tudósok kutatásaiban a csokoládéfogyasztó vizsgálati alanyok esetében 17 százalékkal volt kisebb a szélütés előfordulásának esélye, ami elképesztő adat.
3. Ásványi anyagokban gazdag – A jó csoki (min. 70 %-os) tobzódik a káliumhoz, cinkhez és szelénhez hasonló, jótékony hatású ásványi anyagokban. Ez utóbbi ételből 100 gramm ugyanakkor az ajánlott napi vasbevitel 67 százalékát is fedezi.
4. Csökkenti a koleszterinszintet – A kakaófogyasztás a vizsgálatok szerint csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, valamint növeli a „jó” koleszterin (HDL) előfordulását a szervezetben, amely így visszafogja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
5. Jó a bőrnek – Az étcsokoládéban fellelhető flavonolok megvédhetik a bőrt a Nap károsító hatásaival szemben (azért mindenképpen használjunk továbbra is napkrémet!).
6. Segíthet a fogyásban – Will Clower neurológus szerint, ha étkezés előtt 20 perccel egy kocka „jó” csokit hagyunk a nyelvünkön szétolvadni, kisvártatva bizonyos agyi hormonjaink a következő szavak kiejtésére fognak ösztökélni bennünket: „Tele vagyok.” Emiatt állítólag kevesebbet fogunk enni. Az étkezést követően egy hasonló, kicsiny beavatkozás a hírek szerint a nassolástól fog megvédeni minket.
7. Jó az anyának és a babának – Egy szintén finnországi kutatás azt mutatta ki, hogy a csoki csillapította a stresszt a várandós hölgyek körében, és az ilyen anyukák gyerekei többet mosolyogtak, mint a csokoládéval-nem-élő társaik utódai.
8. Megelőzheti a diabéteszt – Talán furcsán hangzik, de a vizsgálatok alapján a kakaó javíthatja az inzulinérzékenységet. A mértékkel majszolt étcsokoládé ennek köszönhetően elodázhatja, illetve megelőzheti a cukorbetegség kialakulását.
9. Az agy működésére nézve is kedvező – A flavonolok bizonyos sejtések szerint az idősebb emberek memóriazavarait enyhíthetik, továbbá az étcsokoládé gyulladáscsökkentő hatása az agyrázkódáshoz hasonló sérülések kezelésében is az orvosok segítségére lehet.
10. A csokitól jobb lesz a közérzetünk – A csokoládé feniletilamint tartalmaz (PEA); ezt a vegyületet például szerelembe esés folyamán szokta még előállítani a gondolkodásért felelős szervünk. A PEA az agyunkat endorfintermelésre sarkallja, amely fehérjék boldogságunk kiteljesítésében nyújtanak segédkezet szervezetünknek.
Forrás: biobody.hu