Általában a kellemetlen ízű- vagy illatú dolgok jótékony hatással bírnak szervezetünkre. Így volt ez gyerekkorunkban a halmájjal, a kanalas orvossággal, de így van ez a kellemetlen illatú kelbimbóval is. Magas a fehérje- a C- és a K-vitamin tartalma. Csökkenti az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának lehetőségét. Nagyobb mennyiségben pedig a rák kialakulásának lehetőségét is csökkenti (mint például a karfiol, kelkáposzta, brokkoli is).
Baconbe tekert kelbimbó: a sütőt előmelegítjük 200 fokra, közben a megtisztított kelbimbókat körbetekerjük a vékony bacon szeletekkel, fogpiszkálóval átszúrva stabilizáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, fél órán át sütjük.
A tepsis kelbimbó picit már bonyolultabb:
Kell hozzá 1 kg kelbimbó, 40 dkg darált hús, 20 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj, só, bors, pirospaprika, őrölt fűszerkömény, 2 dl tejföl, 20 dkg sajt, 1 tojás. Ha mindezt megvettük, kezdhetjük is. A darált húst megpirítjuk szokás szerint a hagymán. Fokhagymát reszelünk rá, paprikával meghintjük, majd köménnyel is, és ízlés szerint borsozzuk, sózzuk. A rizs hozzáadása után felöntjük 2-3 dl vízzel.
Amikor ez kész, tűzálló tálba tesszük, a tetejére pakoljuk a bimbókat, 200 fokon 15 percig sütjük. A tojást elkeverjük közben a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, leöntjük vele a kelbimbókat, megszórjuk sajttal, és tovább sütjük 20 percig, de már fólia nélkül.
Kipróbálhatjuk még a salátát is ezzel a jótékony növénnyel. Előtte azonban irány a bolt vagy a spájz, hiszen szükségünk van fél kiló kelbimbóra, 10 dkg dióbélre, 1 közepes méretű almára, gránátalmára, másfél deci joghurtra, sóra, borsra és citromra. Ha mindez megvan, a kelbimbókat kevés olajjal 200 fokos sütőben (belül legyen 200 fok!) megsütjük. Egy száraz serpenyőben a felezett dióbélt megpirítjuk. Az almát hámozás nélkül felkockázzuk, a gránátalma magjait kiszedjük. Ezután a langyosra hűlt és sült kelbimbót összekeverjük a többi alapanyaggal, majd a joghurtban megforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és citromlevet csepegtetünk rá.
Jó étvágyat, jó egészséget!
Receptek: nlcafe.hu/