Vendégségben kóstoltam, mennyei finom. Megcsináltam és a siker nem maradt el.
HOZZÁVALÓK
- 1 kg finomliszt
- 8 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 2 púpos evőkanál kristálycukor
- 1 csapott evőkanál só
- 1 egész tojás
- 1 evőkanál étolaj, és
- olaj a kisütéshez
- liszt a deszkára.
ELKÉSZÍTÉSE
Egy kis tálkában 2 deci tejet meglangyosítunk kéz melegre, 1 evőkanál cukrot elkeverünk benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és jól felfuttatjuk. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, ráhintünk 1 evőkanál cukrot, 1 csapott evőkanál sót, majd jól összekeverjük liszttel. Ezután beleütjük a tojást, a felfuttatott élesztőt, és a langyosított tejet, melyet adagonként öntjük a liszthez, hogy amikor összedolgozzuk se túl lágy, de se túl kemény tészta legyen.
A kidolgozott tésztát hagyjuk duplájára kelni meleg helyen, majd jól meglisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és egymástól távolabb letakarva, ismét hagyjuk fél órát kelni
Ha megkelt, jó bő olajban kisütjük. Az olaj legyen kellően meleg. A tészta közepébe egy kis mélyedést nyomunk, és a felső felével rakjuk az olajba-mi nem fedtük le-, ha megsült az egyik fele, megfordítjuk. Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön. Porcukorral és baracklekvárral tálaljuk. Ebből a mennyiségből kb. 30 db lesz. Sikeres, ízletes és mindig szalagos lesz. Mi nem dagasztottuk, mégis nagyon szépen megkelt
Forrás: Ovádi Lajosné- Becsvölgye fánkja