2024. October 26. Dömötör napja

Heves megye turizmusa

0

Heves megye az ország területén található turisztikai régiók közül az Észak-magyarországi és a Tisza-tó turisztikai régiójába tartozik. A megye székhelyét, Eger városát a legszebb hazai barokk városok között tartják számon, ezáltal a térség egyik legkimagaslóbb vonzerejének is számít. A város műemléképületei, amelyek némelyike a történelem során sorsfordító szerepet töltött be, a települést körülölelő szőlőbirtokokról származó kiváló borok, illetve az itt fellelhető gyógyvizek miatt, de a térség természeti adottságaiból fakadóan is rengeteg turista látogatja éves szinten a várost.

Az Alföld és az Északi-középhegység találkozásánál, a megye délkeleti szegletébe benyúlik a Tisza-tó, amely négy megye határánál fekszik, és amely az ország második legnagyobb állóvizeként van nyilvántartva. Rendkívül népszerű az üdülőközönség, a horgászat, a vízi sportok iránt érdeklődők körében.

Az Északi-középhegységhez tartozó vulkanikus eredetű Mátra, amely az ország két legmagasabb hegycsúcsát, a Kékest és a Galya-tetőt is magáénak tudhatja, valamint a Bükk-vidék bőséges barlangfelhozatallal felszerelt karszthegysége remek turistaösvényeivel kiváló célpont a kirándulókedvű idelátogatók számára.

Ugyancsak a Bükk-vidéken található Szilvásvárad, ami a Szalajka-völgyi Fátyol-vízesés –mely hazánk kiemelkedő szépségű természeti képződménye, amelyet a karsztforrásokból eredő vízből kicsapódó szénsavas mészkő hozott létre- és az Istállós-kői ősemberbarlang –ami régészeti leletek szempontjából hazánk egyik legjelentősebb ősemberbarlangja- számára biztosít otthont. Szintén itt található az erdei kisvasút, ami a Szalajka-völgy bejáratánál lévő fatelep állomásáról indul, és nagyjából öt kilométeres vasútvonala a Gloriette-tisztáson ér véget, ahonnan könnyen megközelíthetővé válnak az imént felsorolt jelentős helyi látványosságok.

Szintén ebben a térségben, Bélapátfalva fölé magasodva látható a Bükk-fennsíkot körülvevő kövek vonulatának indító tagja, a Bél-kő, amely ugyancsak a Bükki Nemzeti Park térségében terül el. A triász korban képződött hegyen egészen 2002-ig, a Bélapátfalvi Cementgyár megszűnéséig folyt mészkőkitermelés.

A megye délnyugati nyúlványában helyezkedik el Hatvan városa, ahol a gróf Grassalkovich Antal által építtetett copf, illetve barokk stílusú Grassalkovich-kastélyt, amely napjainkban a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumnak ad otthont, illetve az egykori városi sörfőzde épületét, amelyben a ma is működő sörfőzde mellett a Hatvany Lajos Múzeum található, valamint a Szent Adalbert plébániatemplomot tekinthetik meg az idelátogató turisták.

Hatvan nem csupán a turisták, de a helyiek számára is bővelkedik lehetőségekben. A belváros kisebb vállalkozásai, de az Újhatvan térségében létesített ipari park területére újonnan betelepült nagyvállalatok egyaránt várják megüresedett pozícióikra a betanított fizikai munkák, illetve a vendéglátás iránt érdeklődő munkavállalók jelentkezését. A betöltetlen állásokra irányuló felhívásokról az állás Hatvan ajánlatok webportálon keresztül értesülhetnek a leendő munkavállalók.

Forrás: Wikipédia

Hozzászólások lezárva.