Az idei volt a harmadik alkalom, amikor Heves-Alatka nemcsak szórakoztató, de ízletes élményt nyújtó programokkal is várta vendégeit. A nagy sikerű, városrészt népszerűsítő Eperfesztiválon május 27-én, a gyermekeknek és felnőtteknek szóló kikapcsolódási lehetőségek mellett az is kiderült a nap végére, hogy ki ismeri a legjobban a szabadtűzön történő ételkészítés fortélyait.
„Három évvel ezelőtt Lányi József, Alatka képviselője vetette fel ezt az ötletet, hogy itt, Alatkán is kellene szerveznünk egy nagyszabású rendezvényt. Mi jöhetett szóba? Horgásztavak vannak, lovasturizmus, illetve nagyon sok eper. Így lett eperfesztivál május utolsó szombatja. Ez most már a harmadik alkalom, innentől úgy gondolom, ez már hagyomány, és minden évben meg fogjuk rendezni – mondta Sveiczer Sándor polgármester.
A főzőversenyre szintén nagy volt az érdeklődés: közel 40 csapat vett részt.
Interjút készítette: HO TV
“A zsűrinek – Rusvainé Morvai Margó mesterszakács, Kovács István és Lányi József képviselők – nem volt könnyű dolga, de végül négy kategóriában hirdettek győztest: a legjobb leves az Újoncoké volt, akik burgundi marhagulyást főztek; Járvási József áfonyás szarvaspörköltje szintén mindent vitt – az egyik különdíjat is, amit Kovács István ajánlott fel; Donát Lajos halászléje ugyancsak elnyerte a zsűri tetszését. Egyéb kategóriában Bódi Éva thai csirkéjét díjazták, különdíjat érdemelt még a Stecina Kertészet, valamint Mező Dorottya és Tóth Tamás is” – mesélte Heves város Marcija, Janosek Antal, a verseny koordinátora.
„Most ünneplem a születésnapomat, egy családi-baráti társaság vagyunk, szarvaspörköltet főztünk áfonyalekvárral és almás burgonyakrokettel. Ezzel, hála Istennek első helyezést értünk el, különdíjat is kaptam az almás krokettre, úgyhogy igazából minden sikerült” – mondta Járvási József, a kétszeres győztes.
A különleges ízvilággal és alapanyagból készített étkek között nehéz volt a választás. Hosszas tanakodás után a következő eredmények születtek:
Leves kategória:
- Újoncok csapat – Burgundi marhagulyás
- Városgondnokság csapat – Betyárgulyás
- Malibu csapat – Thai leves
Pörkölt kategória:
- Járvási József – Áfonyás szarvas, almás burgonyakrokettel
- Tripla csapat – Gímszarvas pörkölt rókagombával és kölespogácsával
- Józsi és Sanyika – Csülökpörkölt
Egyéb kategória:
- Bódi Éva – Thai csirke
- Gizike néni – Csirkemell sörmártásban bodzavirággal
- Balogh Zoltán – Marha vargányával és babbal
Halétel kategória:
- Donáth Lajos – Halászlé
A díjak felajánlói: Hús és Csemege – Tóth Tamás vállalkozó, Heves Város Önkormányzata, Heves város Marcija-Janosek Antal, Heves Média Nonprofit Kft., Balázs József irodavezető, pálinka-tulajdonosok, Tóthné Kovács Erika, Rusvainé Morvai Margó mesterszakács, valamint Kovács István és Lányi József képviselők.
Fotó: Hevesi Hírportál/Jakab Tibor