Hagyományosan is most van a nagyböjt időszaka. Szervezetünknek igen fontos, hogy a téli húsban, zsírban, füstölt élelmiszerek fogyasztásában bővelkedő időszak után megtisztítsuk a salakanyagoktól. Ha néhány dologra odafigyelünk, akkor nagyon sokat segíthetünk egészségünk fenntartásában, védekező rendszerünk megerősítésében.
Úgy állítsuk össze étrendünket, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket fogyasszunk nagy mennyiségben. Csökkentsük a szénhidrát bevitelt és a finomlisztből készült termékek fogyasztását. Csak teljes kiőrlésű pékárukat, süteményt, tésztafélét együnk, abból is keveset. Húsból csak halat együnk, lehetőleg hetente 1-2 alkalommal.
Nagyon fontos, hogy legyen néhány olyan nap, amikor csak folyadékot fogyasztunk. Olyan napra tegyük a léböjt kúrát, amikor tudunk pihenni, nincs nagy leterheltsége szervezetünknek. Ezeken a napokon teát, ásványvizet, frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket igyunk, napi 3-4 liter mennyiségben.
A böjt alatt végig figyeljünk a folyadékbevitelre, soha ne igyunk 2-3 liternél kevesebbet. Ha éhségérzet jelentkezik, néhány korty hideg ásványvíz sokat segít az éhségérzet csillapításában is.
Mindazok, akik krónikus betegségek miatt rendszeresen használnak gyógyszereket, a tervezett böjt időszak előtt keressék fel háziorvosukat és beszéljék meg vele, hogy számukra ajánlott-e és milyen formában a böjtölés.
Szabó János dr.