A népszokások ápolása, például a disznóvágás hagyománya összehozza az embereket, közösséget teremt és tart meg. Emellett az ilyen alkalmakkor készített házias étkek, különösen a kolbász és a szalámi nem csak a helybéliek megélhetését biztosítja. Ezekből a prémiumtermékekből külföldre is jut bőven – értékelte a XI. Nemzetközi Kevi Böllértalálkozót Fazekas Sándor.
A földművelésügyi miniszter az eseményen elmondta: jelentősen nőtt a magyar húskészítmények iránti kereslet külföldön. A termelők évente 12 ezer tonna kolbászt értékesítenek a külpiacokon, az elsődleges felvevőpiac Németország. A miniszter bejelentette: 24 milliárd forint bevételt jelent az országnak a magyar kolbászféleségek exportja. A tőkehús áfájának csökkentése nemcsak a hazai vásárlási kedvet növelte, hanem az ágazat egészére is jó hatással volt – mondta.
Szombaton Túrkevén lépésről lépésre követhető volt a disznófeldolgozás folyamata: a szúrástól a kolbásztöltésig. A településen 11. alkalommal találkoztak és mérték össze tudásukat a régió böllérjei. Akik ellátogattak a helyszínre, azok tapasztalhatták, hogy nem csak a böllérek különleges szaktudása volt a fesztivál vonzereje, hanem számos olyan kézműves vásározó is bemutatkozott, akik jelenlétükkel visszahozták a már-már elfeledett mesterségek varázsát. Számos látványosság is hozzájárult ahhoz, hogy az idei különösen jelentős eseményként éljen majd az emlékekben. Külön sátorban mutatkoztak be a hungarikumok, solymászok kezén megcsodálható volt két gyönyörű példány, volt magyar kutyafajta bemutató, és a böllérek teljesítményét egész nap zenei programok, valamint a szintén hungarikum pálinkák kísérték.
A kora reggeltől estig tartó vetélkedésben 25 csapat bizonyíthatta szakmai rátermettségét és azt, hogy magas szinten ért a disznótoros házias ínyencségek elkészítéséhez. A látogatók megkóstolhatták a legkülönlegesebb hurkákat, kolbászokat, nem mellesleg meg is vásárolhatták, ami kedvükre való volt. A díjátadó után Fazekas Sándor elégedetten nyugtázta, hogy ennyi kiváló szakember és tehetséges böllér őrzi a hagyományokat és öregbíti a mesterség hírnevét.
(FM Sajtóiroda)