Ha farsang, akkor fánk; abból is a jó magas, könnyű, szalagos változatot szeretjük, szeretnénk. A kelt tésztás finomságot elkészíteni azonban általában időigényes feladat, és be kell tartanunk néhány alapszabályt is a siker érdekében. Lássuk, mitől lesz a legfinomabb és a legmutatósabb ez a klasszikus farsangi édesség.
Előkészület
- vegyük elő az alapanyagokat, hogy azok szobahőmérsékletűek legyenek a felhasználáskor
- jó, ha a környezet is meleg, ha tehetjük, párásítsunk is, pl. forralhatunk vizet a tűzhelyen
- langyos, 40-50 °C-os sütőben is keleszthetjük a tésztát
- ellenőrizzük az élesztőnk szavatosságát, a friss élesztőt mindig futtassuk fel
- a vajat, vagy margarint is érdemes megolvasztani, ha túl meleg lenne, a maradék tejjel lehűthetjük
- a tésztának nem kell túl édesnek lennie, annyi elég, ami az élesztő felfuttatásához szükséges
- ne feledjük, hogy az élesztőhöz cukor kell, xillittel nem lehet kelt tésztát készíteni, ha energiatakarékosan szeretnénk sütni, használhatunk a felfuttatáshoz fruktózt
Dagasztás-kelesztés
- alaposan dolgozzuk ki a tésztát, amíg hólyagos lesz és elválik az edény falától
- lisztezzük meg a tetejét, így kelesszük letakarva, meleg helyen, amíg a duplájára nő
- a megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtjuk bő ujjnyi vastagra úgy, hogy a tészta belsejébe már ne kerüljön liszt
- 6-7cm-es pogácsaszaggatóval, vagy pohárral szúrjuk ki a fánkokat, majd letakarva pihentessük még legalább 30 percig
Sütés
Végezzünk próbasütést!!
- az olaj legyen sok és közepesen forró
- egyszerre csak 3-4 db-ot süssünk, hogy legyen helyük megnőni és a tészta ne hűtse le az olajat
- a megkelt fánkok közepén ujjunkkal készítsünk mélyedést és ezzel a felével lefelé tegyük az olajba
- fedő alatt süssük kb. 1 percig, majd fordítsuk meg őket és már fedő nélkül sütjük készre
- rácsra vagy nedvszívó papírra szedjük
És végül két kipróbált recept:
A legfinomabb szalagos fánk
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 2 db tojássárgája
- 3 dl tej
- 5 teáskanál rum
- 1 csipet só
- 2 ek porcukor
a sütéshez:
- 8 dl napraforgó olaj
A lisztet összekeverjük a porcukorral, közepébe mélyedést készítünk, és beleütjük a tojások sárgáját. Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, csipet sót, kevés rumot. Lágyabb tésztát kell kapnunk.
Amikor összeállt, hozzáadjuk az 5 dkg olvasztott margarint, és jól kidolgozzuk, majd a duplájára kelesztjük.
Amint megkelt a tészta, kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, hagyjuk még pihenni kevés ideig.
Közben az olajat felforrósítjuk, és lehet kezdeni a sütést. Közepes lángon sütjük, az első felét lefedve. Ha megfordítottuk, már nem kell lefedni.
Fontos, hogy az a fele kerüljön az olajba először, amelyik pihentetésnél a teteje volt. Ujjunkkal kis mélyedést csináljunk, és úgy tegyük az olajba.
Szalagos fánk gluténmentesen
- 300 g Nutri Free Mix per Pane
- 200 ml tej / laktózmentes tej / rizstej / víz
- 40 g cukor / fruktóz
- 2 közepes, vagy 1 nagy tojás
- 25 g friss élesztő
- csipetnyi só
Az élesztőt langyos, cukros tejben futtassuk fel. A szobahőmérsékletű hozzávalókat alaposan dolgozzuk ki, míg hólyagos tésztát nem kapunk. Lisztezzük meg a tetejét, így kelesszük letakarva, meleg helyen, amíg a duplájára nő. A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtjuk bő ujjnyi vastagra úgy, hogy a tészta belsejébe már ne kerüljön liszt.
6-7cm-es pogácsaszaggatóval, vagy pohárral szúrjuk ki a fánkokat, majd letakarva pihentessük még legalább 30 percig. Bő, közepesen forró olajban süssük fedő alatt kb. 1 percig, majd fordítsuk meg őket és már fedő nélkül süssük készre.
Forrás: