2025. April 18. Andrea, Ilma napja

Középpontban a zamatos, piros, illatos gyümölcs – Eper-desszertek vetélkedője

0

A tavalyi nagy sikerű, a városrészt népszerűsítő Alatkai Eperfesztivál az idén is változatos programokkal szeretné emlékezetessé tenni minden látogató számára május 28-át. Lányi József, a körzet képviselője, és Heves Önkormányzata ebben az évben sem feledkezett meg az alatkaiakról, hiszen az egész napos rendezvényen minden korosztály talál majd magának szórakozási lehetőséget. A fellépők között sztárvendéget is köszönthetünk, Zoltán Erika személyében.

A gyermekeknek és felnőtteknek szóló programok mellett, eperből készült ízletes ínyencségek versenyével is készülnek a szervezők. Olyan finomságokat, süteményeket várnak a nevezőktől, melyeket eperből készítettek, vagy hozzávalói között hangsúlyos szerep jut ennek a zamatos gyümölcsnek. Az eper-desszertek megmérettetésére már most lehet nevezni a hvmi.heves@gmail.com e-mail címen, illetve a 06-20/218-1888 vagy a 06-20/216-7374- es telefonszámon. Az első három helyezett értékes meglepetésben részesül!

És kedvcsinálónak egy finomság receptje:

Eperhabos szelet
Hozzávalók:
A tésztához: 6 tojás, 2 tojássárgája, 16 dkg cukor, 12 dkg liszt, 4 dkg étkezési keményítő
A krémhez: 40 dkg eper, 20 dkg cukor, 8 lap zselatin, 8 dl tejszín
A díszítéshez: 20 dkg eper

Elkészítés: A tésztához a tojásokat és a 2 tojássárgáját keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk a cukrot, és gépi habverővel a cukor elolvadásáig keverjük. Ekkor hozzászitáljuk az étkezési keményítővel elvegyített lisztet. A tésztát sütőpapírral kibélelt, nagy méretű, magasfalú tepsibe simítjuk, és 180 C fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

A krémhez a zselatinlapokat 10 percig hideg vízbe téve áztatjuk. Az epret összeturmixoljuk a cukorral, majd langyosra melegítjük, feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. A tejszínből kemény habot verünk, a negyedét félretesszük, a többit összeforgatjuk az eperkrémmel. Ezzel megkenjük a kihűlt piskótát, és néhány órára hűtőbe tesszük. Ha a krém megszilárdult, a maradék habbal és eperszemekkel díszítjük.

Hozzászólások lezárva.