2025. February 20. Aladár, Álmos napja

3 perc az egészségért – A vashiányos vérszegénységről

0

A vas elengedhetetlenül fontos szervezetünk számára, hiszen építőeleme a vörösvértestekben található, az oxigén szállítását végző hemoglobinnak, valamint az izommunkáért felelős myoglobinnak egyaránt, de fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében és a sejtek energiaszolgáltatásában is.

Mi okozza a vashiányt?

A vashiány leggyakoribb oka a vérveszteség, mely a legtöbbször krónikus vérvesztésből adódik. Ilyen lehet az elhúzódó, bőséges menstruáció, de a gyomor-bélrendszeri vérzések is vashiányt okoznak.

A vashiány kialakulásában fontos szerepet játszhat a helytelen táplálkozás is, mely leginkább csecsemő-gyermekkorban és serdülő korban jelentkezhet a megnövekedett vas-szükséglet miatt.

Vashiányhoz vezethet a vegetáriánus táplálkozás is.

Kiket érint ez a betegség?

A vashiány kialakulhat csecsemő-gyermek, serdülő korban egyaránt, ezekben az esetekben a növekedés miatt fokozott a vasszükséglet, mely csak gondos, egészséges táplálkozás mellett biztosítható. Veszélyeztetettek a várandós anyák is a megnövekedett vas-szükséglet miatt.

Vashiány leggyakrabban a felnőtt nők körében jelentkezik, elhúzódó, bőséges menstruációs vérzések következtében. Férfiaknál észlelt vashiány okaként mindig gyomor-bélrendszeri vérzést kell keresni.

Mik a vashiány tünetei?

A vashiány leggyakoribb tünete a fáradtságérzés. Gyakori tünet még a fizikai-szellemi teljesítőképesség csökkenése, sápadtság, szédülésérzés, hajhullás (naponta több mint 100 hajszál elvesztésekor beszélünk hajhullásról), de jelentkezhet szapora szívverés, székrekedés, végtagok elhidegülése, didergés is tünetként.

Mit tehetünk, ha már vashiányosak vagyunk?

Vashiány esetén az első lépés az ok meghatározása. E nélkül műhiba a tünetek kezelése, hiszen az okok között daganatos megbetegedés, krónikus veseelégtelenség is szerepelhet.

Fontos a vashiány okának kezelése, valamint szükség esetén a vaspótlás, mely megfelelő étrenddel és gyógyszerek használatával biztosítható.

Mit együnk?

Magas vastartalmú ételek:

  • vörös húsok, bárány-, nyúl-, libahús
  • máj
  • spenót, sóska
  • száraz hüvelyesek (bab, borsó, lencse)
  • brokkoli, cékla
  • újhagyma
  • burgonya
  • retek, vargánya
  • mák, dió, mogyoró
  • napraforgómag, pisztácia, tökmag
  • csipkebogyó
  • szárított barack, mazsola, füge, szilva
  • tojás
  • köles
  • vörös szőlőlé, vörös bogyós gyümölcslevek

Fontos, hogy a vastartalmú élelmiszereket C-vitaminnal együtt kell fogyasztani a megfelelő felszívódás érdekében!

Illetve hogyan előzhetjük meg, hogy azok legyünk?

Egészséges, vegyes táplálkozással, melyben a fenn részletezett élelmiszerek megfelelő arányban vesznek részt.

Szabó János dr.

 

Hozzászólások lezárva.